Et fascinerende obligasjonsmarked

En rekke fremvoksende markeder befinner seg på en helt annen pengepolitisk tidslinje sammenlignet med Europa og Nord-Amerika. Elbie Louw forklarer i denne videoen hva det betyr for investorer i obligasjonsmarkedet

Lukas Strobl 09.01.2023 | 17.05
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Lukas Strobl: Obligasjonsmarkedet er tilbake. Eller snarere - statsobligasjoner er tilbake, og gir igjen omtrent like mye som utbytteaksjer ettersom sentralbanker bekjemper inflasjon med renteøkninger, og investorer søker tilfluktssteder midt i global usikkerhet. Nå, i en verden av høyere avkastningsobligasjoner, er bildet mye mer differensiert. Morningstars senioranalytiker, Elbie Louw, har sett på vekstmarkedsobligasjoner i lokal valuta som faktisk har holdt seg ganske bra. Elbie, hvorfor er dette tilfellet?

Elbie Louw: Hei Lukas. Fremvoksende markedsobligasjoner denominert i lokal valuta har falt i år. Men sammenlignet med tap i euro-denominert gjeld, har resultatene deres vært fantastiske. Sammenlignet med fallet på 7,1 % i JP Morgan Global Bond Indexes Emerging Market Global Diversified Index med en nedgang på 16 % i Bloomberg Euro Aggregate. Det kan overraske mange, med tanke på at en anstendig del av vekstmarkedskurven var gjeld fra Russland, som har vært en total nedskrivning. Dette har vært mulig fordi, for det første, mange fremvoksende markeder begynte å heve rentene tidligere og kan være på toppen av sine renteøkninger allerede. Eksempler inkluderer Brasil og Sør-Afrika. Det er selvfølgelig i motsetning til utviklede markeder, der inflasjonen er langt fra under kontroll, og vi kan bare spekulere i når og på hvilke nivåer disse økningene vil toppe seg. En annen stor hjelp har vært sterk intern vekst i mange fremvoksende markeder, spesielt i de der BNP er drevet av råvarer.

LS: Men ikke alle fremvoksende markeder baserer seg på råvarer, og ikke alle er ferdige med å heve rentene, korrekt?

EL: Det stemmer. Fremvoksende markeder er litt blandede. Rentene i Kina og Brasil har vært positive bidragsytere til vekstmarkedsobligasjonsprisindeksene. I motsetning til dette er sentraleuropeiske økonomier ekstremt sårbare for energipriser. Så disse sentralbankene vil slite med inflasjonen over lengre tid. Som et resultat av dette har vi sett betydelig kurssvakhet i disse obligasjonene. Samlet sett var virkningen av lokale renter på en typisk obligasjonsportefølje i vekstmarkeder i lokal valuta negativ. På valutasiden har det vært mange overskrifter om at vekstmarkedsvalutaer svekkes. Men fra et europeisk og britisk investorperspektiv, var ting ikke fullt så ille bare fordi euroen og pundet også svekket seg dramatisk.

LS: Vanskelige farvann å navigere. Hvordan forholder fondsforvaltere seg til dette?

EL: Vel, det er Kirstie Spence som administrerer Capital Group Local EM Debt Fund – hun mener at noen fremvoksende markeder er bedre til å håndtere inflasjon sammenlignet med sine motparter i utviklede markeder. Og generelt sett er de innenlandske økonomiene i mange vekstmarkeder ganske sunne. Teamet hennes mener at inflasjonen i Latin-Amerika kan være nær toppen eller allerede ha nådd toppen. I andre land, som Sør-Afrika, er det en kontrast til utviklede markeder. Lederduoen til Antoon de Klerk og Werner Gey van Pittius, porteføljeforvaltere av Morningstar Silver-vurderte Ninety One Emerging Markets Local Currency Debt Fund, sier at det grunnleggende i fremvoksende markeder fortsetter å være relativt balansert med attraktive verdivurderinger. Teamet var tungt vektet når det gjaldt den meksikanske pesoen og den indonesiske rupiaen i slutten av oktober 2022. I mellomtiden var det bronse-vurderte Barings Emerging Markets Local Debt Fund positive til Sør-Afrika og meksikansk lokal gjeld med henholdsvis 15,3 % og 12,4 % eksponering versus referanseindeksens allokering på 10 % hver. Teamet der favoriserte også Sør-Afrika for effektiv styring av inflasjonen, og regjeringer kunne nå sine finanspolitiske mål.

LS: Det høres ut som om de alle er ledere som deler ditt syn på hvor gjeld i fremvoksende markeder kan være attraktivt akkurat nå. Takk for denne innsikten, Elbie. For Morningstar, jeg er Lukas Strobl.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Lukas Strobl  is the editorial manager for EMEA at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer