Det virkelige problemet med inflasjon

Inflasjon reduserer velstand og tillit    

Amy C. Arnott, CFA 03.01.2023 | 14.04
Facebook Twitter LinkedIn

Basket

 

Problemer med inflasjon

Det mest åpenbare problemet med inflasjon er at det tærer på folks velstand og kontantbeholdning. Jeg skrev om dette problemet helt tilbake i mai 2020, da inflasjonen hadde beveget seg i sideveis hastighet i mer enn tre tiår. Siden den gang har inflasjonen kommet tilbake med full tyngde; bensinprisene stiger, dagligvarer er dyrere og kjøretøyprisene har økt.

Men den mer lumske effekten av økende inflasjon er at den tærer på tilliten i samfunnet. Dette er en svært destruktiv kraft som smitter over på mange forskjellige områder, som beskrevet nedenfor.

Sparing og investeringer

Per definisjon tærer inflasjonen på investeringsavkastningen, noe som gjør det vanskeligere for investorer å oppnå veksten som trengs for å nå sine økonomiske mål. Som vist i tabellen nedenfor er inflasjonsjustert avkastning på de viktigste aktivaklassene ofte negativ i perioder med høyere inflasjon. Som et resultat har avkastningen på den klassiske 60/40-miksen av aksjer og obligasjoner ofte havnet i negativt territorium i inflasjonsperioder.

Hvordan påvirker inflasjonen investeringene?

Den negative effekten av inflasjon på investeringsavkastningen gir betydelig usikkerhet til planleggingsprosessen for individuelle investorer, finansielle rådgivere og institusjonelle investorer som pensjonsordninger. Hvis jeg ikke har noen anelse om hvor stor innvirkning inflasjon kan ha på min fremtidige avkastning, har jeg ingen nøyaktige hjelpemidler for å estimere hvor mye jeg kan trenge å sette av for å finansiere fremtidige mål.

Planlegging for pensjonisttilværelse

Dette er nært knyttet til forrige punkt. I perioder med høy inflasjon kan investorer måtte sette av en større prosentandel av inntekten til pensjonssparing. Samtidig kan de økende levekostnadene øke risikoen for at pensjonspotten blir brukt opp for tidlig.

Som John Rekenthaler hos Morningstar har påpekt tidligere, så kan høyere inflasjon som finner sted i løpet av de første fem årene av pensjonering være spesielt skadelig fordi det permanent øker den totale verdien av porteføljeuttak.

Hvordan påvirker inflasjonen pensjonsuttak?

Mange pensjonister er avhengige av porteføljeuttak for å finansiere en større prosentandel av pensjonsutgiftene. Som vi har diskutert tidligere, er inflasjon en stor svingningsfaktor som kan påvirke hvor mye pensjonister trygt kan ta ut av porteføljene sine hvert år. Den klassiske tommelfingerregelen på 4 % for pensjonsuttak forutsetter at pensjonister justerer hvert års uttaksbeløp for inflasjon, men en inflasjonsrate over gjennomsnittet kan gjøre den strategien umulig å opprettholde.

Rasjonelle kjøpsbeslutninger

Hvis jeg foretar et større kjøp, må jeg vite hvor mye penger jeg har tilgjengelig å bruke, hvor mye varen vil koste og hvor mye verdi den vil skape i forhold til andre ting jeg kan bruke penger på. Inflasjon kompliserer alle disse tre tingene. Det kan også føre til problematisk forbrukeratferd, som hamstring. Hvis jeg er bekymret for at prisen på toalettpapir eller ernæringsbarer bare kommer til å øke, kan jeg bli fristet til å laste opp i handlekurven på min neste tur i butikken. Denne typen panikkkjøp kan i sin tur skape mangel eller gi næring til ytterligere inflasjon ved å kunstig øke kortsiktig etterspørsel.

Inflasjon kan også komplisere beslutningsprosessen for varer med en høyere prislapp. For eksempel, hvis jeg har tenkt på å bytte ut bilen min i løpet av de neste årene, bør jeg kjøpe nå for å unngå risikoen for at prisene vil være mye høyere om 12 måneder? Eller ta det motsatte grepet og holde ut i håp om at prisnivået vil stabilisere seg?

Denne typen usikkerhet skaper ikke bare stress for enkeltpersoner som prøver å finne ut hvordan de skal bruke pengene sine, men kan føre til utilsiktede konsekvenser ved å øke friksjonsnivået i kjøpsbeslutninger.

Inflasjon belønner gjeldsfinansiering

Det grunnleggende regnestykket for inflasjon betyr at når inflasjonen stiger, synker en valutas fremtidige verdi. Det gjør det mer attraktivt for låntakere å betale tilbake gjeld med penger som blir mindre og mindre verdt. Dette kan være fordelaktig både for husholdninger som har fastrentegjeld som boliglån og selskaper med belånte balanser (for ikke å nevne regjeringer som står overfor svevende underskudd).

Over tid kan imidlertid høyere inflasjon skade låntakere fordi den vanligvis følges av høyere renter, noe som øker gjeldsbyrden for alle som finansierer nye lån eller har gjeld med variabel rente. Dette kan også skape friksjonsproblemer som ligner på det jeg diskuterte ovenfor; utsiktene til høyere renter og usikkerhet om fremtidige eiendomsverdier kan føre til at kjøpere tar dårlige beslutninger hvis de skynder seg å kjøpe bolig tidligere enn de ellers ville gjort.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Amy C. Arnott, CFA  Amy C. Arnott, CFA, is director of securities analysis for Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer