Våre nyttårsforsett for 2023

Morningstar sine ansatte fra hele verden har kommet med sine tanker rundt nyttårsforsett for 2023

Ruth Saldanha 03.01.2023 | 0.54
Facebook Twitter LinkedIn

2023

 

For mange var 2022 et krevende år og nå som vi har begynt på det nye året så kan det være på sin plass med en gjennomgang av ulike nyttårsforsett, enten du er på leting etter inspirasjon eller bare er nysgjerrig.

Morningstars redaktør for Canada, Ruth Saldanha har skrevet teksten nedenfor som en refleksjon på året som var og hvilke muligheter som ligger foran oss i 2023.

I tilfelle noen skulle ha behov for en påminnelse, så ble 2022 preget av Russlands invasjon av Ukraina, løpende inflasjon som førte til påfølgende renteøkninger, døden til britiske  dronning Elizabeth II, EUs gassmangel og energiutfordringer, fremveksten av anti-ESG retorikk, økte spenninger i Taiwanstredet, og Elon Musks Twitter-overtakelse.

Med en ny start på det nye året som nærmet seg, spurte jeg en gjeng av kollegene mine i Morningstar om deres nyttårsforsett. Før vi går inn på deres, vil jeg starte med mitt eget.

I 2023 har jeg bestemt meg for å bruke Morningstars direktør for personlig økonomi Christine Benz sitt bøttesystem for å sette opp utgiftene mine for året. Jeg planlegger også å lese gjennom flere av de flotte investeringsbøkene som har hopet seg opp i min egen bokhylle.

Her er mine kollegers nyttårsforsett for 2023

Jeg bestemmer meg for å selge mine tapere

Av Sylvester Flood, Senior Editorial Director, Morningstar

Mitt mål er å selge mine tapere – aksjer som har falt kraftig og hvis egenverdi mest sannsynlig vil holde seg lav. Jeg har tre aksjer i porteføljen min som kvalifiserer. Det er også ett fond. Det gjør vondt å innrømme sine feil!

Jeg bestemmer meg for å investere for mitt barns utdanning

Av Ian Tam, direktør for investeringsforskning, Morningstar Canada

I år fikk familien vår vårt første barn, og la meg fortelle deg at hun er søt. Selv om det er vanskelig å forestille seg at denne lille skapningen gjør noe annet enn å gråte, spise og bæsje, har jeg blitt fortalt av erfarne foreldre at denne neste delen av livet kommer til å gå unna i en fei, selv om det kan innebære en viss tåkelignende eksistens.

Og så, mitt nyttårsforsett for 2023 er å sikre at hennes utdanningssparekonto (i Canada kjent som en Registered Education Savings Plan eller RESP) er satt opp og fullt investert. Mitt håp er at i løpet av de neste atten årene vil de fortsatt disiplinerte bidragene kombinert med sammensatt avkastning bistå hennes inntog i post-videregående utdanning. Siden det vil ta en stund før vi må bruke disse midlene (derav en lengre investeringstidshorisont), vil jeg ha fordelen av å kunne investere litt mer aggressivt i begynnelsen, og deretter redusere risikoen når vi nærmer oss tidspunktet hvor hun går på universitetet.

Jeg bestemmer meg for å få kontroll over forbruket vårt

Av Susan Dziubinski, investeringsspesialist, Morningstar

Mens trillingene våre gikk på videregående, brukte mannen min og jeg penger som om det var vann. Nye bandinstrumenter! Bærbare datamaskiner! Nok en strømmetjeneste! Høyskoleturer! Etter å ha flyttet de tre barna våre til sine respektive universiteter i høst (og alle kostnadene som fulgte med det), er mannen min og jeg forpliktet til å få kontroll over utgiftene våre i 2023. Trenger vi virkelig alle disse strømmetjenestene og kabelen? Hva med den fasttelefonen vi aldri bruker? Og hvorfor betaler vi fagfolk for å gjødsle plenen vår flere ganger hvert år, og det ser fortsatt slik ut?

Jeg har bestemt meg for å kutte ut gebyrer og dyre abonnement på ulike tjenester.

Jeg bestemmer meg for å finne en uoppdaget "Star"-fondsforvalter

Av Ollie Smith, redaktør, Morningstar UK

Boken jeg leser for øyeblikket skulle være forskning for et eget Morningstar-prosjekt, men den har minnet meg på hvor forferdelig det kan være å investere med såkalte "stjerne"-fondsforvaltere. Hvis drømmen innen finansielle tjenester er å kjøpe lavt og selge høyt, er drømmen for fondsinvestorer å kapre den neste stjerneforvalteren før de blir virkelig store. Et mulig alternativ, hvis du kan tåle gebyrene, er å plassere sparepengene i høytytende og veldrevne mellomstore fond. Det er selvfølgelig lettere sagt enn gjort, men i 2023 tror jeg at jeg kommer til å gjøre det til mitt oppdrag å finne minst en. Det betyr sannsynligvis å selge seg ut av Terry Smith-beholdningene.

Jeg bestemmer meg for å definere hva bærekraftige fond er

Av Lindsey Stewart, direktør for Investment Stewardship Research, Morningstar

Mitt mål for det kommende året er å bestemme meg en gang for alle hva som er, og hva som ikke er, et "bærekraftig" fond. Det er ikke bare jeg som vil ha svaret. Gitt de enorme inntektsstrømmene til bærekraftige fond globalt de siste årene, er det et spørsmål som stilles av investorer over hele verden.

For tiden er det altfor lett for fond å hevde å være «grønne», «bærekraftige» eller «sosialt ansvarlige» uten å måtte gjøre særlig mye for å underbygge det, noe som fører til utbredte anklager om «grønnvasking». SEC foreslo nylig en betydelig endring i måten verdipapirfond og rådgivere beskriver deres bruk av miljømessige, sosiale og styringsfaktorer i sine investeringer.

Jeg sier ofte at hvis en kapitalforvalter eller fondsstrategi virkelig har et bærekraftsmål, bør det være noen bevis for det i dens aktive eierskapsaktiviteter, som dens historikk over engasjement og stemmegivning i selskaper som er investert i. Dette prinsippet er lagt mye større vekt på i regulatorenes forslag. Som noen av disse konsultasjonene påpeker, er det kanskje ingen fast definisjon av bærekraftig. Men når det gjelder å sikre at fondsinvestorer får det de tror de har blitt solgt, er det fortsatt mye å tjene på å stille spørsmålet.

Jeg bestemmer meg for å finne et hjem som er lettere å varme opp

Av Lukas Strobl, redaksjonssjef, Morningstar Europe

I 2023 er min beslutning å finne et hjem som er lettere å varme opp. Å leie en leilighet med seks spinkle takvinduer i plast virket som en god idé for ett år siden, da isolasjon ikke var noe problem – fordi rørene i kjelleren vår ble driftet av billig sibirsk gass. Det er nå en urovekkende summing når du går ned dit, fordi rørene bærer en blanding av dyr norsk gass og en dvelende russisk rørledningsforsyning som finansierer en terrorkampanje mot ukrainere. Jeg vil heller betale for å varme opp et mindre sted med vanlige, lufttette vinduer. Hvor skal jeg legge alle pengene jeg skal spare? Med tegn som peker på en rentetopp i 1. kvartal, sannsynligvis vekstaksjer som har sett bedre dager.

Jeg har bestemt meg for å øke innskuddene i mitt barns investeringsfond

Av James Gard, seniorredaktør, Morningstar UK

Det er på tide å se igjen på å øke min sønns investeringsfond etter en periode med relativ omsorgssvikt. De første 10 årene av livet hans var jeg ganske flittig til å sette penger til side for ham, men det har avtatt i det siste. Hvorfor? Jeg har hatt mange konkurrerende krav på pengene mine, for eksempel å kjøpe et nytt hus som sugde ut penger på oppgraderinger og vedlikehold. Og som de fleste andre, har månedlige regninger begynt å ta en større del av inntekten min etter skatt, noe som betyr at "sparing for fremtiden" fortsetter å havne nedover på listen. I en ideell verden ville jeg betale til pensjonen min, brukt alle mine tilgjengelige godtgjørelser og sønnens også (£20 000 og £9 000 for tiden). Jeg har alltid en tendens til å ta ut penger fra min egen sparekonto, men britiske skatteregler stopper meg fra å gjøre dette for min sønns fremtidige formue(som han selv råder over ved fylte 18 år).

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Ruth Saldanha  Ruth Saldanha er en senior redaktør på Morningstar.ca

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer