Europeisk markedsbarometer (November 2022)

Veksttakten tiltar i november

Fernando Luque 06.12.2022 | 14.38
Facebook Twitter LinkedIn

Barometer

November var en real fest i det europeiske aksjemarkedet. Morningstars egne Europaindeks la på seg 6,9% målt i euro, men også andre markedssegmenter som store verdiselskaper (Large Value) økte med 7,9% - og særlig såkalte store vekstselskaper (Large Growth) rapporterte inntekter godt over referansenivået med en økning på 10,7%.

Innenfor segmentet kjent som Large Growth var vinneren Prosus (PRX) som steg med hele 41,9% målt i euro gjennom november. Prosus er en forbrukergruppe som opererer på tvers av ulike platformer og geografier. Aksjen har utvilsomt tjent på fremveksten til kinesiske internettselskaper som KraneShares CSI China Internet ETF som har fokus på denne delen av markedet. Avkastningen endte på 39,7% i euro for perioden.

Prosus var ikke eneste selskap fra kategorien Large Growth som gjorde det godt i november. Det franske luksusmerket LVMH (MC) og Hermes (RMS) opplevde også solid vekst på henholdsvis 15,4% og 17,7%.

Barometro Estilos Mercado Europeo

Hvis vi analyserer tabellen som tar for seg prestasjonene til ulike europeiske sektorer, steg flere med over 10% forrige måned. Dette var tilfellet for kommunikasjonssektoren som opplevde en økning på (13,4%), markedet for forbruksvarer (12,5%), grunnleggende materialer (11,2%) og teknologisektoren som la på seg 10,2%.

Et av områdene som dro ned det samlede snittet var helsektoren som bare opplevde en vekst på 3,7%, langt under markedsgjennomsnittet. Sveitsiske Roche (RO) for eksempel opplevde en nedgang på 6,7%, tilsvarende tall for henholdsvis Sanofi (SAN) og GSK (GSK) viste en tilbakegang på 1% og 1,3%.

Såkalte defensive sektorer gjorde det generelt svakere enn referanseindeksen. I tillegg til den ovennevnte helsesektoren, så opplevde defensive forbruker og energitjenester en beskjeden vekst på henholdsvis 5,6% og 6,7%.

Barometro Sectores Mercado EuropeoNår det gjelder verdivurderinger har vi sett en markant økning innenfor segmentet kjent som Large Growth hvor forholdet mellom pris/fair value har krøpet oppover fra 0,98 i oktober til 1,07 i november, noe som kan indikere en overvurdering.

De beste mulighetene finnes fortsatt på verdisiden. Markedet for Large Value handles nå med en rabatt opp mot 20% som er en svak reduksjon fra oktober hvor rabatten lå på rundt 25%.

Barometro Valoraciones Mercado Europeo

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer