Hva skjer hos Disney?

Bob Iger, som styrte Disney i 15 år og beriket aksjonærene i prosessen, er tilbake ved roret etter at Bob Chapek måtte gå

James Gard 24.11.2022 | 16.22
Facebook Twitter LinkedIn

Bob Iger and Mickey Mouse

The Walt Disney Company (DIS) er et stort underholdningsimperium som spenner over Disneyworld, Marvel, Pixar, Star Wars-franchisen og Mikke Mus. Men det har gjennomgått en styringsoppvask. Dette er ikke uvanlig i bedriftsverdenen, men det har skapt store overskrifter. Morningstar-analytiker Neil Macker beskriver det som et «fantastisk trekk».

Hva har skjedd?

Disney har byttet en ny Bob med en gammel Bob. Tidligere administrerende direktør Bob Iger, som styrte Walt Disney fra 2005 til 2020, erstatter Bob Chapek med umiddelbar virkning. Iger har signert en toårig avtale for å bistå selskapet med å finne en langsiktig etterfølger og sette selskapets strategiske retning fremover.

Er det sannsynlig at han blir værende?

Macker sier at han ikke ville blitt overrasket om Iger blir værende i Disney, spesielt med tanke på at han utsatte pensjonisttilværelsen tre ganger i sin første epoke som administrerende direktør. Han er villig til å legge ned timene som trengs for å hjelpe selskapet med å komme inn på rett spor.

Gir Iger høye forhåpninger?

«Iger har en lengre og sterkere historie med investorer, noe som sannsynligvis vil hjelpe både Disney og han i overgangsperioden», bemerker Macker. I hans 15 år lange regjeringstid steg aksjene fra rundt 25 til 140 dollar. Han har også et tettere bånd med Hollywood-studioer.

«Gjeninnsettelsen av Iger vil sannsynligvis bedre selskapets Hollywood-relasjoner, gitt hans mye sterkere bånd innenfor det samfunnet enn Chapek», legger Macker til.

«Iger […] har generelt vært godt likt av skuespillere og kan bidra til å lette noen av relasjonsbelastningene som oppsto etter pandemien». Da Chapek tok over etter Iger i 2020, ble det beskrevet at Igers fotspor var ekstremt vanskelig å følge opp.

Hva oppnådde Chapek?

Under Chapeks ledelse ekspanderte Disney til streaming via Disney+, en abonnementstjeneste som konkurrerer med Netflix og Amazon Prime på pris. Der får man tilgang til blant annet Marvel-serien, Star Wars og The Simpsons. 

Chapek var også kjent for å fokusere på parkdelen av virksomheten – og som en pådriver av ekspansjon til metaverse – men han var mindre flink til å håndtere Hollywood.

Det er verdt å påpeke at Chapek hadde ansvaret for gjenåpningen av Disneys parker etter pandemien, noe som dro konsernsjefen inn i ilden grunnet en vanskelig diplomatisk situasjon i Kina, hvor Disney drifter en park i Shanghai.

Hvilken betydning har det for kundene?

Streaming vil sannsynligvis forbli en nøkkeldel av selskapets strategi.

«Vi forventer at Iger vil avvikle noen av de store endringene som Chapek har satt i gang. Selv med endringene, forventer vi at Iger vil fortsette å understreke den sentrale rollen som streaming har hos Disney», sier Macker.

Hvordan har investorene reagert?

Aksjene steg 6 % på mandag til 97,58 dollar, noe som er under Morningstar sitt estimat for rettferdig verdi på 170 dollar per aksje. Disney-aksjen er ned 35% det siste året, og selskapet har nylig avslørt et tap på 1,5 milliarder dollar i siste kvartal og at det er nedbemanninger i vente.

Morningstars Macker sier at estimatet for rettferdig verdi på 170 dollar sannsynligvis vil bli noe redusert etter kunngjøringen, selv om selskapets moat-vurdering til wide opprettholdes.

Må Chapek kle på seg Mikke Mus-kostyme?

Usannsynlig. Disney er kjent for sine gigantiske utbetalinger. Det forventes at Chapek kan hente mer enn 50 millioner dollar i sluttvederlag. På 1990-tallet forbløffet selskapet investorer og bedriftsverdenen da de utbetalte rundt 130 millioner dollar til tidligere president Michael Ovitz for en «no-fault»-utbetaling, hvorav størstedelen kom fra aksjeopsjoner. Han hadde vært i selskapet i knappe 14 måneder. I samme tiår utøvde tidligere administrerende direktør Michael Eisner – Bob Igers forgjenger – aksjeopsjoner som ga ham et overskudd på 565 millioner dollar, som var et rekordbeløp på den tiden.

Amerikanske selskaper har siden avkjølt ideen om å tilby aksjeopsjoner som et «gyllent farvel» - spesielt ettersom det har en tendens til å stimulere til kortsiktig risikotaking for å øke aksjekursene.

Det er dog et argument som knytter utbetaling til ytelse: hvis et selskap har prestert dårlig under en administrerende direktørs funksjonstid, gjenspeiles det i hvert fall i størrelsen på utbetalingen. 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer