Bør du kjøpe Netflix-aksjen nå?

Netflix-aksjene stuper, og tapet av abonnenter vil fortsette etter hvert som konkurransen fra Disney og andre strømmetjenester øker.

Sandy Ward 25.04.2022 | 10.29
Facebook Twitter LinkedIn

netflix logo

Den ledende leverandøren av strømmetjenester rapporterte et tap på 200 000 abonnenter i sin resultatrapport for første kvartal, som er godt utenfor anslagene om en gevinst på 2,5 millioner. Dette var det første kvartalsvise tapet av abonnenter siden 2011, da selskapet separerte strømmetjenesten fra DVD-tjenesten. 

Og enda verre; selskapet har uttalt at de forventer å miste ytterligere 2 millioner abonnenter i inneværende kvartal.

Subscribers vs. net margin

Selskapets aksjer stupte hele 36% til et nytt 52-ukers lavpunkt. Aksjen har gått ned 62,5% så langt i år og 59% det siste året. Det kan sammenlignes med et fall på 12,95% i år og et tap på 2,12% for det siste året i Nasdaq Composite. Morningstar US Market Index er redusert med 7,15% i 2022, men er opp 4,25% det siste året.

«Vår prognose forutsetter at våre nåværende trender vedvarer (slik som sakte oppkjøp og den kortsiktige virkningen av prisendringer) pluss typiske sesongvariasjoner (netto innbetalinger for 2.kvartal er vanligvis mindre enn netto innbetalinger for 1.kvartal),» skrev Netflixs administrerende direktør Reed Hastings i et brev til aksjonærene. «Vi anslår at omsetningen vil vokse med omtrent 10% sammenlignet mot 2.kvartal i fjor, forutsatt omtrent en middels-til-høy ensifret økning på årlig basis i gjennomsnittlig inntekt per medlemskap på nøytralt valutagrunnlag. Vi har fortsatt mål om en driftsmargin på 19-20% for hele året 2022, forutsatt at det er ingen vesentlige svingninger i valutakursene fra da vi satte dette målet i januar 2022.»

stock price

Morningstar senior equity analyst Neil Macker har advart investorer om at Netflix-aksjer så dyre ut basert på en avtagende abonnentvekst. Han ser at høyere utgifter til originalt innhold fører til mer forsiktig utvikling i marginene. Macker senket sitt rettferdig-verdi estimat for aksjen til 280 dollar per aksje i kjølvannet av rapporten for første kvartal.

Til tross for nedgangen etter publisering av inntjeningen, gikk Netflix-aksjene (NFLX) inn i territoriet til en Morningstar Rating på 4 stjerner, og aksjen er nå på sitt mest underprisede siden 2014. Walt Disney (DIS) og Warner Bros. Discovery (WBD) representerer begge bedre investeringsmuligheter i forhold til kjøp av Netflix-aksjen, med bakgrunn i deres mer diversifiserte forretningsmodeller, deres inntektskilder og kontantstrøm, sier Macker.

valuations

Nedstengninger relatert til pandemien førte til en økning i antall Netflix-abonnenter og har maskert noen underliggende trender som nå kommer frem i lyset. Nylige prisøkninger på Netflixs videotjenester i sammenheng med flere andre alternative substitutter, slik som Disney+ og Hulu, har skylden for noe av nedgangen i abonnementstallene.

En fremtreden praksis hos flere abonnenter er å dele brukernavn og passord innad i husholdningen, og denne praksisen kan utgjøre omtrent 100 millioner potensielle, tapte abonnenter. Hastings sa at et lavere kjøpstall av såkalte smart-TV-er medførte tap av abonnenter, ettersom de fleste av seerne ser på TV-er i stedet for på mobile enheter. Dessuten gikk rundt 700 000 kontoer tapt da selskapet stengte tjenesten i Russland grunnet Ukraina-invasjonen.

Netflix tester måter å tjene penger på denne «kontodelingen» og vil redusere mengden av «gratis» strømming. Og for første gang vurderer Netflix en billigere tjeneste som vil inkludere reklame, som dermed vil støtte inntektsvekst og samtidig gi forbrukerne flere valgmuligheter.

Selskapet vil fortsette å bruke mye penger på innholdsutvikling.

«Vår plan er å akselerere seer- og inntektsveksten vår ved å fortsette og forbedre alle aspekter av Netflix – spesielt kvaliteten på programmene og anbefalingene våre, som er det medlemmene våre setter mest pris på,» sa Hastings til aksjonærene. «Vi gjør en dobling av innsatsen mot historieutvikling og kreativ dyktighet.»

I fremtiden kan du forvente en økt vekst av serier og filmer fra utlandet, hvor det er fokus på å utvikle lokale programmer på lik linje med den populære sørkoreanske produksjonen Squid Game.

Bill Nygren, forvalter av Oakmark Fund (OAKMX) og Oakmark Select (OAKLX), var skuffet over kvartalsresultatene, men er fortsatt en tilhenger av selskapet.

«Med en markedsmultippel på 20 ganger svakere inntjening per aksje, ser det rimelig ut,» sier Nygren. «Markedet priser selskapet som om det aldri vil vokse igjen. Aksjen ser billig ut i forhold til sine likemenn. Den er dominerende i bransjen, godt forvaltet, med en sterk Economic Moat, og ledelsen er utmerket.»

funds exposed

Artikkelen er oversatt fra engelsk og ble opprinnelig publisert på morningstar.com den 20.april 2022.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sandy Ward  er en markedsspaltist for Morningstar.com.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer