Hvordan skal investorer forstå Musks eierandel i Twitter?

Twitter-aksjen gjorde et hopp etter Musks oppkjøp. Aksjene er fortsatt undervurdert, men de er på vei inn i et rettferdig verdi-territorium.  

Morningstar 08.04.2022 | 12.40
Facebook Twitter LinkedIn

Elon Musk

Elon Musk har et rykte for å være banebrytende, og dette ryktet kan man trygt si at han lever opp til. Denne gangen gjelder det utsiktene for Twitter-aksjen.

Aksjene til Twitter (TWTR) steg kraftig på mandag etter nyhetene om at Teslas grunnlegger og administrerende direktør kjøpte seg inn i den sosiale medieplattformen, noe som gjorde han til selskapets største eksterne aksjonær. På tirsdag uttalte Twitter at Musk ville gå inn i selskapets styre.

Fra tirsdag morgen hadde Twitter-aksjene steget med omtrent 35% til 53,25 dollar per aksje fra fredagens slutt på 39,31 dollar. Mandagens økning på 27% var den største en-dags bevegelsen i selskapet siden det ble børsnotert i 2013. Aksjen har trendet høyere etter Musks eierandelkjøp på omtrent 2,4 milliarder dollar den 14.mars.

Twitter stock performance

På nåværende nivåer forblir aksjen under rettferdig verdi-estimatet på 58 dollar, som Morningstar Senior Equity Analyst Ali Mogharabi tildeler aksjen. Imidlertid, med 51 dollar per aksje ved mandag ettermiddag, er aksjen i det som Morningstar anser som et rettferdig verdi-territorium. Dette rallyet har ført til at Twitter-aksjene har endret seg fra en Morningstar Stock Rating på 4-stjerner til 3-stjerner.

Musks 9,2% eierandel, som ble offentliggjort i en regulatorisk innsending til U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), betraktes som passiv. Mogharabi mener at Musks eierandel kan ha en innvirkning på Twitters langsiktige strategi.

«Musk kan forsøke å påvirke åpenheten til plattformen og hvordan den kontrollerer innhold, eller legge press på å investere mer aggressivt i abonnementsmodellen slik de har gjort med Twitter Blue,» skrev Mogharabi i et notat angående nyhetene om Musks eierandel i Twitter.

Twitter valuations

Mogharabi bemerker at Musks eierandel og hans tilføyelse til styret kommer etter at Tesla-gründeren har gitt offentlig uttrykk for – via Twitter – negative oppfatninger av selskapets administrerende direktør Parag Agrawal.

«Musk har i forskjellige tweets (hovedsakelig en i desember 2021 etter kunngjøringen om at Parag Agrawal erstatter Jack Dorsey som administrerende direktør, samt noen få forrige uke) antydet at han mener plattformen begrenser ytringsfriheten og at det må opprettes en ny plattform (der mer enn 70% av over 2 millioner Twitter-brukere var enige med han, i forbindelse med en meningsmåling),» skrev Mogharabi. «Musk har allerede indikert at han ikke var enig i utnevnelsen av Agrawal, og at han ønsker endringer.»

Musks kjøp av Twitter-andelen kommer også etter at den frittalende milliardæren fortsetter å kjempe mot Securities and Exchange Commission i forbindelse med en samtykkeforordning fra 2018 som krever at Tesla-advokater godkjenner tweets og andre uttalelser som kan være vesentlige for elbilprodusenten.

Musk havnet under gransking grunnet kommentarer som ble postet på Twitter angående Tesla, som ble ansett for å være vesentlige i den sammenhengen. Med 80,2 millioner følgere på Twitter, argumenterer Musk for at samtykkeforordningen begrenser hans ytringsfrihet.

Hans eierandel overstiger andelen til grunnleggeren og tidligere administrerende direktør Jack Dorsey, som eier 2,25%. Vanguard Group med en eierandel på 8,39% og Morgan Stanley Investment Management med 8%, er de nest største eierne etter Musk. I motsetning til andre store medieselskaper har Twitter ingen kontrollerende aksjonærer, noe som gir opphav til oppkjøpsspekulasjoner.

Dorsey trakk seg som administrerende direktør i november 2022, nesten to år etter at aktivistinvestor Elliott Management begynte å propagandere for å få han fjernet. Før Dorseys avgang gikk Twitter med på å gi Elliott plass i styret. Selskapet godtok også en investering på 1 milliard dollar fra Silver Lake Partners, der medsjef og forvaltningspartner, Egon Durban, også ble med i selskapets styre. Durban ga råd til Musk da han utforsket ideen om å gjøre Tesla privat. Det var Musks tweet 7.august 2018 angående vurderinger om å ta Tesla privat til 420 dollar per aksje, og at han hadde sikret finansiering, som fikk han inn i en vanskelig situasjon med SEC.

Artikkelen er oversatt fra engelsk og ble opprinnelig publisert på morningstar.com den 5.april 2022.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer