De nominerte til Morningstar Fund Awards 2022

Morningstar Fund Awards er en hyllest til de fond og fondsselskaper som har utmerket seg med gode resultater. Vinnerne offentliggjøres 28. februar, frem til da kan vi se på de nominerte.

Christopher Greiner, CFA 21.02.2022 | 9.28
Facebook Twitter LinkedIn

awards

Morningstar Fund Awards er en kvantitativ prisutdeling som tilkjennegir fondene som har gjort det godt historisk sett. Fondene må også være tilgjengelig hos norske distributører, slik at vi må finne bevis for at fondene er tilgjengelig minst ett sted i Norge. Det er derimot ikke et krav om at fondene skal være tilgjengelig mange steder, eller at det må være et vanlig fond i norske porteføljer. Investorer bør, som alltid, sørge for å vurdere flere sider ved fondene. De skal passe til den målsetningen som er satt med sparingen, de skal kunne eies lenge og de må passe i den nåværende porteføljen. Historisk sett gode resultater er imidlertid ingen garanti for at de gjentar seg i fremtiden. Men heldigvis ser vi ofte gjengangere i prisutdelingene. 

Metoden til Morningstar Fund Awards

Morningstar starter med en kvantitativ scoring av alle fond som er registret for salg i Norge, deretter gjør vi kvalitative vurderinger av fondene. Noen av de sjekkene vi gjør er å spørre oss om; Er det mulig å investere i fondet i Norge? Leverer forvalteren informasjon til Morningstar slik at vi kan vurdere porteføljen, avkastning også videre?

Prisen er utviklet for å anerkjenne sterke resultater i året som gikk, men fordi vi ikke ønsker å anerkjenne flaks, tar vi også hensyn til avkastning og risiko de siste 3 og 5 år. I tillegg undersøker vi enkeltårene for å se om fondet har stukket seg ut i negativ retning for å luke ut disse fra kåringen. Det er også en sterk vekt på risiko i den kvantitative delen, noe som gjør at forvaltere som bommer på nedsiderisikoen har vanskelig for å hevde seg i utgangspunktet. Vi ser også at gjengangerne ofte har fokus på lavere risiko.

Kampen om å bli nominert innenfor de ulike kategoriene har vært tett i år også, og Morningstar gratulerer de nominerte! Listen nedenfor er sortert alfabetisk innenfor de kategoriene hvor det deles ut priser i år:

Nominerte fond – norske aksjer

Landkreditt Utbytte A

ODIN Norge D NOK

Storebrand Verdi N

Nominerte fond – nordiske aksjer

DNB Grønt Norden A

KLP AksjeNorden Indeks

SEB Nordic Equity Fund C EUR

Nominerte fond – europeiske aksjer

MFS Meridian European Value A1 EUR

SEB Europe Equity Fund C EUR

UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons € P

Nominerte fond – globale aksjer

BNPP E MSCI Wld SRI S-Sr 5% Cpd TrkPrl C

Coeli Global Select R SEK

ODIN Global D NOK

Nominerte fond – NOK rente

Arctic Return Class L

FORTE Obligasjon

Landkreditt Høyrente

Morningstar deler også ut priser til de fondsselskapene som utmerker seg med sterke risikojusterte resultater på tvers av alle fondene. For å få en pris for beste fondsselskap innenfor henholdsvis aksjer, renter og alle aktiva må man ha sterke resultater på tvers av alle fond registrert tilgjengelig for salg i Norge. Morningstar sine analytikere sjekker ikke om alle fondene er tilgjengelig, men gjør her heller en vurdering om et tilstrekkelig antall fond er relativt enkelt tilgjengelig i markedet. For rentekategorien må fondsselskapet ha minst 3 kvalifiserte fond i NOK rentekategorier. Listen nedenfor er sortert alfabetisk innenfor de kategoriene hvor det deles ut priser i år:

Nominerte fondsselskaper – best til aksjer

JPMorgan

ODIN

Öhman

Nominerte fondsselskaper – best til renter

Merk at det kreves minst 3 NOK-rentefond.

Arctic

Fondsfinans

Storebrand

Nominerte fondsselskaper – alle aktiva

BlackRock

JPMorgan

T. Rowe Price

Morningstar offentliggjør vinnerne av de forskjellige Morningstar Category- og Fund House Awards den 28. februar på morningstar.no og i sosiale medier.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Christopher Greiner, CFA  er data journalist i Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer