Er banebrytende teknologier den neste dot-com-boblen?

Er banebrytende teknologier den nye og forbedrede versjonen av dot-com-aksjene på 1990-tallet? Det korte svaret er nei, men det er absolutt noen likhetstrekk.

Dave Sekera, CFA 28.06.2021 | 8.00
Facebook Twitter LinkedIn

 blue data blocks

ARK Innovation ETF (ARKK), et ikon for tematiske investeringer, er sannsynligvis det mest profilerte eksemplet på investeringer i banebrytende teknologi. Selv etter å ha dalt fra toppen i februar, handles ETF’en til nesten dobbelt av hva den kostet for ett år siden og tredoblet fra to år siden. Her kan du se hvordan avkastningen til ARKK kan sammenlignes med avkastningen til Morningstar US Technology indeksen i perioden rundt dot-com-boblen.

us tech returns and ARK

Mens spekulativt overskudd i markedet har drevet mange av disse aksjene langt utover estimatene for rettferdig verdi, er det fortsatt flere aksjer vi mener er attraktive for langsiktige investorer.

Hva er banebrytende teknologi?

Begrepet banebrytende teknologi dekker bredt, men hovedtrekkene er at:

• Den omfatter situasjoner som er mer transformerende enn evolusjonære, og der den revolusjonerer måten forretningsaktiviteter utføres.

• I tillegg til å gi økonomisk verdi til innovatørene, kan banebrytende teknologi påvirke en hel økonomisk kjede - fra leverandører til sluttkunder.

• Etter vårt syn er banebrytende teknologier ikke begrenset til bare teknologibransjen, men hvor som helst i økonomien der man kan få økt økonomisk verdi fra innovasjon.

Dot-com-boblen på 90-tallet ble drevet av et fokus på internettets oppstandelse og dets muligheter. Mange av Internett-aksjene var neppe mer enn storslåtte idéer med magre forretningsløsninger, for ikke å snakke om enda magrere planer for lønnsomhet.

I dag er ikke aktiviteten begrenset til et smalt omfang på internett. Isteden gjelder det selskaper som fokuserer på banebrytende teknologier spredt over hele økonomien og retter seg mot nye måter å revolusjonere mange bransjer og sektorer. Selv om mange av disse selskapene fremdeles er på et tidlig stadium angående utvikling og inntektsgenerering, har de generelt sett et større fokus på å oppnå lønnsomhet på kort sikt enn det dot-com-aksjene hadde.

Hvorfor det et fokus på banebrytende teknologier nå?

Mye av det nåværende fokuset har blitt drevet frem av coronapandemien, som ikke har formulert en helt ny livsstil, men som i større grad har fremskyndet mange økonomiske og sosiale trender som allerede eksisterte.

For eksempel bidro nedstenginger og sosial distansering til rask aksept for å jobbe hjemmefra, online utdanning og e-handel. Blant andre fremskritt brukte helsevesenet store dataanalyser for å modellere virusets progresjon og brukte ny teknologi for å utvikle, teste og distribuere vaksiner i rekordfart.

For eksempel: Teladoc Health (TDOC) er en virtuell helseleverandør som betjener pasienter på tvers av alle kommunikasjonsmedier; Palantir (PLTR) tillater klienter å administrere og analysere store, forskjellige datasett; og DocuSign (DOCU) støtter hjemmekontor-løsninger ved å legge til rette for at brukerne kan automatisere og tilby juridisk bindende kontrakter fra alle enheter.

Hvordan identifiserer Morningstar banebrytende teknologier?

Morningstar sine aksjeanalytikere vurderer hvert av selskapene de dekker for å identifisere de som kan være en direkte utvikler av viktige teknologiske fremskritt, i tillegg til de selskapene som forventes å motta indirekte fordeler. Disse selskapene blir deretter gjennomgått for å avgjøre hvilke som vil få ekstra inntjeningsvekst fra økt omsetning, større kostnadsbesparelser og/eller forbedret produktivitet.

Vi har brutt ned hovedtemaene til banebrytende teknologi i ni forskjellige grupper:

1. Big data & analytics: Evne til å bruke kunstig intelligens til å analysere store, komplekse og ulike datasett.

2. Bioinformatikk: Vitenskap om innsamling og analyse av komplekse biologiske data.

3. Energi- og miljøsystemer: Omfattende felt som omfatter fra alternative eller fornybare energikilder og lagring, til kontroll og reduksjon av forurensing.

4. Finansielle tjenester: Bredt utvalg av tjenester knyttet til utradisjonell finansiering, banktjenester og kryptovaluta.

5. Medisin og nevrovitenskap: Fremgang av nye medisiner samt nevrokjemi og eksperimentell psykologi som omhandler hjernens og nervesystemets struktur eller funksjon.

6. Nanoteknologi: Vitenskap som omhandler dimensjoner på mindre enn 100 nanometer, spesielt manipulering av individuelle molekyler og atomer.

7. Nettverk og datasystemer: Økt tilkobling og forbedret produktivitet.

8. Robotikk: Design og anvendelse av robotikk for å øke produktiviteten.

9. 3D-printing: Konstruere et objekt fra en tredimensjonal modell ved å legge påfølgende lag med materialer.

T.O.: Artikkelen er oversatt fra engelsk og ble publisert på morningstar.com den 09.06.2021.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
DocuSign Inc59,84 USD-1,09Rating
Palantir Technologies Inc Ordinary Shares - Class A21,20 USD-1,94Rating
Teladoc Health Inc12,04 USD-2,11

Om forfatteren

Dave Sekera, CFA  Dave Sekera, CFA, is chief U.S. market strategist for Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer