Når bør du betale for rådgivning?

For investorer med mindre tid eller kunnskap til å administrere investeringsporteføljen, kan det være lurt å konsultere en uavhengig rådgiver.

Robert van den Oever 26.05.2021 | 14.20
Facebook Twitter LinkedIn

Financial advisors meeting with clients

Aktive privatinvestorer er opptatt av å forvalte investeringsporteføljen sin selv. De liker å ta sine egne beslutninger og komponere porteføljen sin selv. For dem er det nesten en sport å prøve å slå markedet og utkonkurrere andre.

Men ikke alle investorer er så aktive. Mange investorer er ikke i stand til, eller villige til, å bruke så mye tid og krefter på investeringene sine. De er hovedsakelig interessert i resultatet, ikke i prosessen for å komme frem til resultatet. I så fall kan det være lurt å la en uavhengig rådgiver finne ut den beste løsningen for din individuelle økonomiske situasjon.

Når er det nyttig å innkalle ekspertisen til en rådgiver? For å bestemme det, kan du stille deg disse spørsmålene:

Hva er målene dine?

Hva er målet som investoren sikter mot? Er det en slags hobby for å generere ekstra penger, uten konsekvenser hvis investeringene mislykkes? Eller er investeringene en del av en langsiktig økonomisk plan som din økonomiske situasjon i stor grad avhenger av?

I sistnevnte tilfelle er det viktig å begrense risikoen og beskytte investeringen. Det er der rådgiveren kommer inn: en profesjonell rådgiver kan skissere en vei for fremtiden hensyntatt din personlige økonomiske situasjon og ønsker, ved å velge de rette investeringsproduktene med de rette risikonivåene.

Vil du bygge økonomisk sikkerhet for pensjonen din? Rådgiveren kan komponere en portefølje med vektet risiko tilpasset tidsrammen mot pensjonstilværelsen. Eller liker du å generere ekstra penger på kortere sikt for å nedbetale boliglånet? Da kan rådgiveren hjelpe deg med å velge investeringer som tar større risiko for å finne høyere avkastning.

Hvor mye tid har du?

Har du tid tilgjengelig til å administrere investeringer, og er du villig til å bruke den tiden på den oppgaven? Eller vil du heller bruke tiden på noe annet? I så fall bruk tiden til en ekspert. Det vil koste deg penger, men sjansene for å oppveie denne kostnaden med høyere avkastninger drevet av ekspertise, enn du ville fått ved å gjøre det selv med for lite tid og oppmerksomhet, er høyere.

Investering tar tid og krefter og kan bare lykkes hvis du dedikerer nok tid og krefter. Selvfølgelig er det ingen garanti, men hvis du ikke gjør det, er sjansene for suksess ikke mer enn et lykketreff. Å gjøre det helt alene er bare fornuftig når du gjør det ordentlig. I alle andre tilfeller kan det kanskje være lurt å la en profesjonell ta en titt.

Har du nok kunnskap?

Hva vet du om å investere? Har du kunnskap om aksjer, obligasjoner, fond, makroøkonomi, selskaper og deres egenskaper? Eller er du forberedt på å tilegne deg den kunnskapen? I så fall fortsett. Hvis ikke, bruk kunnskapen en profesjonell rådgiver allerede besitter.

En kunnskapsrik profesjonell rådgiver kjenner til de forskjellige typene investeringsprodukter, deres egenskaper og risiko. Det er grunnlaget for å utforske alternativene som passer best for din personlige økonomiske situasjon.

Hvis du mangler kunnskap, kan du ikke matche det, og dermed kan du sannsynligvis ikke matche avkastningspotensialet. Du vil muligens overvåke eller feilvurdere produkter eller strategier og ende opp med en suboptimal investeringsportefølje.

Ønsker du en vurdering (second opinion)?

Selv når du kan huke av i alle boksene for å administrere investeringene selv, er det å konsultere en rådgiver en god måte å få en «second opinion» for å teste dine ideer og beslutninger. Når du har utarbeidet en strategi og bygget en portefølje, kan det være fornuftig å la en uavhengig ekspert vurdere arbeidet ditt.

Også her gjelder det at jo mer din økonomiske situasjon avhenger av investeringene, jo mer kan en rådgiver gi merverdi til din økonomiske strategi.

Motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Robert van den Oever  er redaktør hos Morningstar i Nederland.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer