Når er det best å investere selv?

Noen ganger er det bra å håndtere sine egne investeringer, mens andre ganger er det best å få hjelp fra en profesjonell.

Holly Black 14.05.2021 | 9.15
Facebook Twitter LinkedIn

Spanners on black background

Når det gjelder investeringer, bør du gå alene eller få hjelp av en rådgiver? For mange år siden ville få mennesker ha følt seg trygge nok til å håndtere sine egne investeringer, men introduksjonen av nettbaserte investeringsplattformer har gjort det billig og enkelt å gjøre det selv.

DIY (do it yourself eller gjør-det-selv)-investeringer har nærmest blitt normen i mange land ettersom flere og flere mennesker ønsker å ta kontroll over sin egen økonomiske fremtid. Men en DIY-tilnærming vil ikke være passende for alle personer, og heller ikke i alle situasjoner. La oss se på når det er fornuftig å gjøre-det-selv og når det ikke er det.

Nettopp kommet i gang?

Hvis du investerer for første gang, kan du med rette føle deg nervøs og være bekymret for å gjøre feil. Å bruke en finansiell rådgiver kan føles kostbart eller ekstravagant i dette stadiet av livet, da det er sannsynlig at du bare har et lite beløp å investere. Men å ikke ha noen form for eksperthjelp kan være skremmende.

Mike Coop, porteføljeforvalter i Morningstar Investment Management, sier at å involveres i porteføljen din fra begynnelsen av kan bidra til å vekke en livslang interesse for å investere. “Det er definitivt fordeler med å ta dine egne investeringsbeslutninger så tidlig som mulig - du vil lære om markedsoppganger og nedganger, og finne ut hvordan du reagerer på dem, og du vil sette pris på kompleksiteten ved å investere og derfor sette pris på verdien av profesjonelle råd hvis du en gang kommer til å benytte deg av det,” forklarer han.

Det betyr ikke at nybegynnere må ta fatt på investeringsreisen helt alene. Mange investeringsplattformer tilbyr spørreskjemaer som hjelper deg med å vurdere risikotoleransen og styrer deg til en passende investeringsportefølje basert på resultatene. Det er også uendelig mye informasjon tilgjengelig på internett for de som undersøker - Morningstar gir ratinger på fond og aksjer for å hjelpe investorer, og gir også globe-ratinger som en guide for de som ønsker å ta bærekraftige investeringsbeslutninger.

Bedømmelse: Prøv å gjøre det selv.

 

Har ikke tid?

Investeringer er ikke noe du bør ha en lat tilnærming til, dessverre - det tar tid, og krever interesse og kunnskap. Hvis du er i tidsklemma eller ikke er interessert i å gjøre hjemmeleksene dine, kan det hende at DIY-investering ikke er noe for deg.

Coop sier: ”Folk som ikke har tid eller ikke er interessert, har et større utbytte av å bruke tjenestene til andre hvis de har råd til det. Interesse er en av de viktigste tingene fordi den får deg til å gjøre undersøkelser og holde et øye med porteføljen din. Investeringer er noe du trenger å bruke tid på.”

Selvfølgelig, noen mennesker liker ikke ideen om å sette bort forvaltningen av investeringsporteføljen sin og foretrekker å føle kontroll over sin egen økonomi selv om de har lite tid til overs. I dette tilfellet kan man prøve å inngå en avtale med rådgiveren som lar deg foreta den første undersøkelsen og fondsutvelgelsen, men lar rådgiveren foreta aktivaallokeringen for deg. Coop foreslår at du også kan dele opp pengene dine. Da kan du sette av et beløp som du forvalter selv, samtidig som du også lar en rådgiver ta seg av en del av pengene.

Bedømmelse: Ikke gjør det selv hvis du ikke har tid.

 

Store endringer i livssituasjonen?

Økonomi er ofte i tankene når det er en stor endring i livssituasjonen, enten det er å gifte seg og stifte familie, starte en bedrift eller gå av med pensjon. Disse store milepælene i livet kommer ofte hånd i hånd med en endring i inntektskravene våre. I slike situasjoner kan det være fornuftig å benytte seg av tjenestene til en rådgiver, fordi du ønsker virkelig ikke å ta feil valg.

Coop sier: ”Du må avveie risikoen. Ville du montert et kjøkken hvis du ikke engang vet hvilken ende av hammeren du skal bruke? Svaret er nei, men du kan antakeligvis prøve å henge opp et bilde på veggen fordi det er ikke så mye som kan gå galt der. Med de større tingene må du vite hva du gjør. "

Mange rådgivere tilbyr engangsøkter for å håndtere spesifikke utfordringer, for eksempel å sette opp livs- og helseforsikringer for familien din eller å ta en gjennomgang av pensjonssparingen din. Dette kan være et alternativ for de som generelt er tilfredse med å håndtere økonomien sin selv, men ønsker å inkludere en spesialist for å hjelpe til med en spesifikk situasjon.

Bedømmelse: Ikke gjør det selv.

 

Motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post

Registrer deg her

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Holly Black  er redaktør for Morningstar.co.uk.

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer