Hvordan oppdage en verdifelle

En sjenerøs utbytteutbetaling er fristende, men det er ikke alltid et godt tegn. Slik unngår du å falle for en utbyttefelle.

Nicki Bourliofas 14.04.2021 | 8.00
Facebook Twitter LinkedIn

Giant bear trap

Etter hvert som noen aksjer faller i pris, må investorene være på utkikk etter verdifeller. Mens en lav pris kan være fristende for investorer, betyr det ikke nødvendigvis god verdi og investorer må vite hvordan man kan oppdage faresignaler som for eksempel hendelser som kan ha en materiell innvirkning på selskapet virksomhet eller industri.

Investorer kan bruke Morningstar aksjerating (stjerne-rating for aksjer) for å avgjøre om et selskap handler over eller under sin rettferdige verdi (fair value). Morningstar-analytikernes anslag av rettferdige verdi vurderer egenskapene til den underliggende virksomheten, inkludert fremtidige kontantstrømmer og den iboende risikoen i aksjen.

En aksjerating på 4 eller 5 av 5 stjerner, for eksempel, indikerer at aksjens nåværende pris er lavere enn den rettferdige verdien og at det er en sikkerhetsmargin, mens en 1- eller 2-stjernerratet aksje indikerer at nåværende pris ikke er god verdi. 

«Vi ser på stjerneratingen og selskapets rettferdige verdi som et hovedmål på selskapets sikkerhetsmargin», sier Adam Fleck, Morningstar’s Head of Equity Research i Australia. "Hvis et selskap har en rating på 3, er det nokså rettferdig verdsatt, så det er veldig bra, men investoren bør forvente en rimelig avkastning. Med en rating på 4 eller 5, priser markedet inn altfor negative utsikter, i tillegg foreligger det en sikkerhetsmargin."

Hva skal du se etter

For investorer som er opptatt av å gjøre sin egen research, sier Maroun Younes, medforvalter i fondet Fidelity Global Future Leaders, at det første du må gjøre er å identifisere årsaken til dagens lave pris, og om årsakene til det er midlertidige eller permanente.

«Hvis den underliggende årsaken er strukturell eller permanent, for eksempel en ny banebrytende teknologi som dukker opp, er det mer sannsynlig at det blir en verdifelle, sier Younes. Derimot kan en syklisk nedgang i sektoren, en bredere økonomisk resesjon, eller noen få enkle feilgrep av ledelsen som lett kan rettes opp, gi en god kjøpsmulighet.

En annen faktor å undersøke nøye er selskapets balanseregnskap, sier Younes. «En sårbar balanse reduserer overlevelsesraten, samt begrenser alternativene som er tilgjengelige for ledelsen. Gode kjøp bør ideelt sett ha sunne balanseregnskap."

Rehder advarer også mot utbyttefeller, der aksjonærene kjøper aksjer rett og slett fordi avkastningen er høy. Identifisering av utbyttefeller krever at investoren forstår tilstanden til selskapet og om utbytteutbetalingene er bærekraftige. – For å kunne bestemme om utbytteutbetalingene er bærekraftige er det nødvendig med et klart syn på om utbyttet støttes av bærekraftig inntjening og fri kontantstrøm, sier han.

Neil Sutherland, partner at fund manager Dundas Global Investors, says there can be three causes for a dividend trap, where both the dividend goes down and the price goes down over time.

3 Årsaker til utbyttefeller

1. Veldig høye utbetalingsforhold

2. Høye gjeldsnivåer

3. Differansen mellom fortjeneste og kontanter

«Hver av disse mindre ønskelige situasjonene er kjent som utbyttefeller – en attraktiv avkastning som er for god til å være sann», sier Sutherland.

Høye utbetalingsforhold betyr at selskapene ikke investerer tilstrekkelig i sin egen virksomhet for å legge til rette for reell utbyttevekst. I noen bedrifter kan det være en stor forskjell mellom rapportert fortjeneste og kontanter som strømmer inn til virksomheten, og dermed true utbyttet.

Sutherland legger til: "Sannsynligheten er at underinvestering i forskning og utvikling og/eller kapitalutgifter vil bety at et selskap vil være mindre konkurransedyktig over tid, noe som resulterer i flate eller fallende inntekter, og til slutt i reduserte utbytter. Utbyttekutt er vanligvis veldig skadelig for aksjekursene.»

Bedrifter med høyt gjeldsnivå kan også bli drevet til å kutte utbyttene i tøffe tider, enten på grunn av stigende renter eller bare fordi de ikke kan strekke seg videre, og utbyttet er under for mye press.

Det var 401 selskaper av 1547 i MSCI World-indeksen som kuttet utbyttet i 2020, sammenlignet med 157 i 2019. «Det kreves et skarpt øye i 2021 for å fokusere på selskapets finansielle situasjon for å forhåpentligvis være vitne til gjenopprettingen av verdens utbytter,» sier Sutherland.

Men å vite hvordan man kan oppdage en verdifelle kan hjelpe investorer å unngå utbyttekatastrofer, som Dan Lefkovitz i Morningstar nylig undersøkte.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nicki Bourliofas  is an Australia-based contributor to Morningstar on personal finance

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer