De 10 mest populære norske aksjene

Hvilke norske aksjer er mest populære blant fondsforvalterne?

Christopher Greiner, CFA 24.03.2021 | 11.30
Facebook Twitter LinkedIn

10

Redigert 25.03.2021: T.O. Data journalist, Christopher Greiner, kan inneha posisjoner i investeringsprodukter omtalt i artikkelen.

Norske aksjer har hatt et sterkt comeback etter den bratte nedgangen i mars i fjor. Det siste året (per 19.03.2021) har Oslo Børs Hovedindeks vokst med hele 57,4%. Til sammenligning har Nasdaq Composite, S&P 500 og MSCI ACWI lagt på seg henholdsvis 40,3%, 23,3% og 28,2% i samme periode.

Den sterke utviklingen for norske aksjer har også vekket interessen hos fondsforvaltere. Samtlige av de 10 mest populære norske aksjene har opplevd nettokjøp den seneste tiden, i henhold til data fra Morningstar Direct. La oss ta en titt på hvilke norske aksjer som er mest populære blant fondsforvalterne.

Vi har benyttet Morningstar Direct – vår institusjonelle analyseplattform – til å undersøke fondsforvalterne sine kjøps- og salgsaktiviteter av norske aksjer. Eierstatistikkene baseres på porteføljebeholdningene Morningstar regelmessig mottar fra fondsselskaper globalt. Eventuelle kjøp og salg identifiseres av Morningstar ved å sammenligne de to nyeste mottatte porteføljebeholdningene. Datagrunnlaget i denne artikkelen er per 22.03.2021, men reflekterer transaksjoner som har skjedd i februar eller tidligere.

Husk at du til enhver tid kan se fondets topp 10 beholdninger på våre fondssider (søk opp et fond, gå til "Innhold" og scroll ned). 

10 mest populære aksjer

Hvis vi ser på sektorfordelingen blant de 10 mest eide aksjene, er det en overvekt mot kommunikasjonssektoren – representert ved Telenor, Schibsted og Adevinta. Samtidig ser vi at det er en undervekt mot energisektoren - representert ved Equinor.

kakediagram

Telenor er den mest populære norske aksjen, der hele 1842 fond eier aksjer i tele- og kommunikasjonsleverandøren. DNB er den nest mest populære norske aksjen – finanskonsernet er representert i 1815 fond. På tredjeplass finner vi energiselskapet Equinor med 1793 eierskap.

tabell

10 mest kjøpte aksjer

9 av de 10 mest populære aksjene har også blitt kjøpt flest ganger. Equinor var den mest kjøpte aksjen blant fondsforvalterne, der 620 fond kjøpte aksjen. Telenor var den nest mest kjøpte aksjen med 575 kjøp. Den tredje mest kjøpte aksjen var DNB, der 573 fond kjøpte aksjen.

Kjøpstatistikken i tabellen under inkluderer både økninger av eksisterende posisjoner, samt helt nye kjøp.

tabell med 10 aksjer

10 mest kjøpte aksjer av fond som ikke hadde aksjen fra før

Tabellen under viser de 10 aksjene som ble kjøpt flest ganger av fond som ikke allerede hadde aksjene i sine porteføljer.

Equinor er inkludert i 154 nye fond – aller mest av samtlige norske aksjer. Fondsforvaltere verden over har med andre ord troen på at Equinor vil nyte godt av økt økonomisk aktivitet. Aluminiumsprodusenten Norsk Hydro er inkludert i nest flest nye fond. Norsk Hydro-aksjen har omtrent doblet seg siden november i fjor. Derfor er det kanskje ikke så rart at hele 148 fond har tatt aluminiumsprodusenten inn i varmen. DNB innehar tredjeplassen og er inkludert i 139 nye fond.

tabell med 10 aksjer

10 mest solgte aksjer

Det har også vært aktivitet på salgssiden, der DNB er den mest solgte aksjen. Hva har DNB-aksjen til felles med en legendarisk Levisbukse? Jo, tallet 501. Det er nemlig 501 fond som har solgt DNB-aksjer basert på de nyeste porteføljebeholdningene Morningstar har mottatt. Equinor er nest mest solgte aksje, der 459 fond reduserte posisjonene i energiselskapet. Telenor er den tredje mest solgte aksjen, der 404 fond har trimmet Telenor-posisjonene i nyere tid.

tabell med 10 aksjer

Ingen av fondsforvalterne har solgt seg helt ut av noen av de norske aksjene i datagrunnlaget. Totalt foretok fondsforvalterne 10 839 kjøp og 6306 salg av norske aksjer. Selv om årsakene til nedsalgene er ukjente, virker det som at fondsforvalterne generelt sett har et positivt syn på norske aksjer.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Christopher Greiner, CFA  er data journalist i Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer