Nytt verdenskart viser at de nordiske landene er best innen bærekraft

De børsnoterte selskapene i Finland, Nederland og Sverige er de beste i verden på bærekraft. Hong Kong og Taiwan er på topp utenfor Europa når Morningstar oppdaterer bærekraftatlaset. Russland er det verste landet i kåringen.

Valerio Baselli 28.05.2020 | 11.17
Facebook Twitter LinkedIn

Hovedbudskapet fra den siste oppdateringen av Morningstar Sustainability Atlas er at europeiske land (spesielt de nordiske landene) fortsatt er på toppen av denne rangeringen av hvor bærekraftige verdensmarkedene er. Men noen andre land har nå tydelig sterkere bærekraftsprofiler.

Bærekraftsatlaset oppdateres to ganger i året og analyserer 48 Morningstar aksjeindekser (97% av verdens markedsverdi) basert på ESG-vurderinger av de enkelte verdipapirene (ESG Risk Rating levert av Sustainalytics [Morningstar har inngått avtale om å kjøpe hele selskapet]). Metodikken ble oppdatert i oktober 2019 og er den samme som ble brukt til å beregne Morningstar Sustainability Rating for fond og ETF’er.

Studien är indelad i fem kartor med kommentarer på engelska, baserade på fem olika parametrar. I den här artikeln förklaras två av dem.

Studien er delt inn i fem kart med kommentarer på engelsk, basert på fem forskjellige parametere. Denne artikkelen forklarer to av dem.

Nederland best, Russland verst

Kartet nedenfor viser tydelig hvordan landene i Nord-Europa og euroområdet er de mest vellykkede med tanke på bærekraft. Denne gangen vinner Holland tittelen verdens mest bærekraftige aksjemarked. Store børsnoterte selskaper som Wolters Kluwer (et selskap som opererer i informasjonssektoren) og halvlederprodusent ASML Holding utgjør svært små ESG-risikoer.

Finland klatrer til andreplassen for første gang, takket være aksjer som Nokia (ESG-leder i den globale teknologiske maskinvaresektoren) og Kone (ESG-leder i maskinsektoren).

Sverige tar den siste pallsiden, takket være store selskaper som Ericsson og Investor. Det siste selskapet klarer å skape nesten null ESG-risiko etter Sustainalytics-metoden.

Hong Kong er det mest bærekraftige ikke-europeiske markedet. Ifølge Sustainalytics gir primært forsikringsselskapet AIA Group og Taiwan Semiconductor Manufacturing begrenset eksponering for ESG-risiko.

USA er rangert som 13. av 48. På den ene siden regnes selskaper som Microsoft, Berkshire Hathaway og Visa som ledende innen bærekraft. på den annen side er ESG-risikoen høy i amerikanske børser som Amazon, Facebook og Johnson & Johnson.

 

01 Sustainability 2020 H1 01 800

Karbonrisiko

Fra 2018 inneholder Sustainability Atlas to nye kart med to CO2-tiltak som lar eksponeringen av fondsporteføljen måles mot risikoen som følger av forurensende utslipp.

Når det gjelder CO2-risiko (som vurderer i hvilken grad et selskap eller portefølje vil ha problemer med å gå over til et samfunn med lite karbon) er de best posisjonerte markedene i Vest-Europa, spesielt Sveits, Nederland, Danmark, Sverige og Belgia. Men også fra dette synspunktet gjør Sør-Afrika og USA det godt.

Det amerikanske aksjemarkedet, til tross for at USA har de nest største utslippene av karbondioksid i verden, gir faktisk en lav karbondioksidrisiko. Dette fordi helse- og teknologiselskaper representerer 37 % av markedsverdien og finansielle verdipapirer utgjør nesten 14 %, mens bare 2,5 % er energisektoren. Russland rangerer i bunnen med omtrent 55 % av markedsverdien i fossile reserver og dermed det høyeste CO2-risikonivået i verden.

 

01 Sustainability 2020 H1 05 800

Les mer om "Morningstar Sustainability Atlas"

Last ned hele rapporten

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
AIA Group Ltd9,95 USD-0,15
Amazon.com Inc124,96 USD0,57Rating
ASML Holding NV726,63 USD0,26
Berkshire Hathaway Inc Class A499 888,87 USD-0,62Rating
Ericsson Nikola Tesla dd220,00 EUR0,00
Investor AB Class A20,25 USD-5,02
Johnson & Johnson158,52 USD0,99Rating
KONE Oyj ADR27,08 USD-1,38
Meta Platforms Inc Class A273,46 USD0,31Rating
Microsoft Corp337,70 USD0,69Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd ADR98,50 USD-0,44Rating
Visa Inc Class A211,60 EUR-0,73
Wolters Kluwer NV113,88 USD-0,56

Om forfatteren

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer