Høyt engasjement når ESG diskuteres

Etter en rundtur i Norge og Finland er det klart at det er mange spørsmål rundt Morningstars initiativer innen bærekraftige investeringer.

Thomas Furuseth 10.12.2019 | 12:31
Facebook Twitter LinkedIn

Normativt initiativ?

Morningstar skal legge til rette for at ulike typer investorer skal kunne oppnå suksessfulle investeringsresultater. I dette må vi også huske på at investorer er mennesker, og mennesker har sine hjertesaker og meninger. Dine meninger kan være ulikt mine meninger, mens på andre områder kan det være at vi er enige. Så vi kan begge være opptatt av bærekraftige investeringer, men vår tilnærming til temaet kan være ulikt.

Motivasjonen ved å gå dypt inn i ESG (miljø-, sosial, styring)-prinsipper var å kunne hjelpe investorer med informasjon som skal gjøre det mulig å investere ut fra sine personlige verdier. Det mest grunnleggende her er om man investerer i selskaper som bryter med sin personlige identitet, eksempelvis ville nok Greta Thunberg aldri investert i noe som innebærer fossile brennstoffer. Hun vil, om noe, snarere se på alternativer som kan hjelpe til med fremtidige løsninger til et lavkarbonsamfunn.

Morningstar har ikke målsetning om å sette normen i markedet for ESG, selv om vi ofte ønsker å lage standarder. Morningstar ønsker derimot å tilby tjenester som gir investoren mulighet til å investere i henhold til personens preferanser. Årsaken til at man fort drar frem de normative sidene, er at det nettopp på den ene siden kan atomkraft hjelpe til med overgang til lavkarbonsamfunn, samtidig har det sikkerhetsmessige utfordringer både ved den operative produksjonen av kraft, men også rundt langtidslagring av avfallet. Så når Morningstar gir informasjon om hvilke fond som har eksponering mot kontroversielle våpen, atomkraft, GMO også videre, så er det i et med et ønske om å opplyse investor på hva fondene er eksponert mot. Vi sier ingenting om det er bra eller dårlig, det er opp til hver enkelt å avgjøre.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!
Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
iShares Dev Wld Idx (IE) D Acc EUR17,36 EUR1,42Rating
KLP AksjeGlobal indeks 1 A5 573,40 NOK1,29Rating
KLP AksjeGlobal Indeks II3 649,56 NOK0,68
KLP AksjeGlobal Indeks III3 598,12 NOK0,68
KLP AksjeGlobal Indeks IV A  
KLP AksjeGlobal Indeks V2 275,33 NOK1,29Rating

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern