Gode grunner til å selge aksjefond

Det er lenge siden vi har hatt en korreksjon, men det er ikke i seg selv en god nok grunn til å selge aksjefond. Her er noen gode grunner til å selge. 

Thomas Furuseth 09.10.2019 | 13:50

Timing av markedene er utrolig vanskelig, men dersom man får det til riktig kan man bli veldig rik. Eller fattig dersom man feiler. Problemet er at man ofte kommer på etterskudd, man kjøper på topp og selger på bunn. Vi ser også at fondsinvestorene aggregert tenderer til å bruke volatile fond dårlig, hvis vi ser på pengevektet avkastning i stedet for tidsvektet. Altså, investorer kjøper og selger fond slik at man ikke klarer å høste hele den avkastningsmuligheten som ligger der. Noe av denne differansen er uunngåelig også, fordi vi har vært i stigene aksjemarkeder siden 2009. Har man hatt månedssparing i aksjefondsandeler siden 2009, da må man nødvendigvis ha fått dårligere avkastning enn om man satte drøyt 10 år med innskudd inn i mars 2009 på grunn av den sterke avkastningen som har vært i aksjemarkedet. Det motsatte kan også være tilfellet dersom vi får 10 svake år i aksjemarkedet.

De verste periodene for fondsinvestorer er når man får perioder som finanskrisen i 2008. Det er et langt svalestup i aksjekursene, og investorer blir nervøse og holder ut inntil de selger. Så begynner kursene å stige igjen, men da skal man «vente og se om det kommer bedre alternativ». Så venter man, venter mer, enda mer, og til slutt kommer man seg ikke inn på tilsvarende nivå.

De fleste investorer, både små og store, både private og institusjonelle investorer, har vanskeligheter for å time markedene. Og vi bør strengt tatt ikke forvente at vi klarer å gjøre det heller, vi snakker tross alt om en totalt ukjent fremtid.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies