Begge selskapene har ingen bærekraftige konkurransefortrinn (moat eller økonomisk vollgrav). Fiat Chrystler har skrevet et ikke-bindende brev til Renault hvor de foreslår en 50/50 fusjon mellom likeverdige hvor aksjonærene vil motta likeverdige andeler i det fusjonerte selskapet. For å jevne ut forskjellene i markedsverdi vil Fiat Chrysler dele ut et ekstrordinært utbytte på €1,6 per utbytte (2,5 milliarder euro totalt) i tillegg spinne ut aksjene i Comau. Comau er et selskap som lager roboter til industrien. Hvis Comau blir spunnet ut, vil aksjonærene i Fiat Chrysler motta enda et utbytte på 0,16 euro per aksje (250 millioner euro totalt).
Vi mener det er en fornuftig sammenslåing gitt den globale konkurransesituasjonen, med høy kapitalintensitet og industridisrupsjon fra elektriske kjøretøy i tillegg til autonome teknologier. Selv om vi ville foretrukket å se mer fleksibilitet i forhold til kapasitetsoptimaliseringen, ser vi de politiske og unioniserte hindringene for å redusere arbeidskraften i USA, Italia og Frankrike. Fiat Chrysler estimerer uansett mer enn 5 milliarder euro i årlige sparte kostnader fra konvergering av kjøretøyarkitektur og drivlinjer. Ved å kombinere flere modeller i tilsvarende arkitektur med tilsvarende drivlinjer vil det skape større skalafordeler innenfor innkjøp, forskning og utvikling og høyere effektivitet i produksjonen.
Inntil videre opprettholder vi verdiestimatet på Fiat Chrysler og Renault (hhv. 28 euro og 90 euro per aksje). Begge aksjer handles til 5 stjerner når denne teksten ble skrevet.