Forskjellen mellom Europa og USA

Forskjellen mellom amerikansk og europeiske investorers investeringshverdag, og sammensetning av kapitalen.

Thomas Furuseth 19.04.2018 | 8:42

USA og Europa er henholdsvis det største og det nest største fondsmarkedet i verden. USA har omtrent 21 billioner dollar i forvaltningskapital, mens det er omtrent 9,6 billioner euro i europeiske fond. De to markedene er adskilt av et hav og forskjellige regler, men amerikanske fond kan eksistere som en kopi i Europa og det motsatt er også tilfelle.

Fraksjonerte markeder versus enhetlig

Både Europa og USA har modne fondsmarkeder. Det eldste fondet i Europa som fortsatt er operasjonelt er fra 1930-tallet og kommer i fra Nederland. Det amerikanske markedet har en lovgivning som stammer fra 1940-tallet. Den store veksten i antall investorer kom derimot mye senere, eksempelvis har det skjedd mye i USA etter at Morningstar ble etablert i 1984.

Fordi det er et mer enhetlig marked i USA med primært ett språk og en valuta, så ser vi at fondene er vesentlig større over dammen. Det finnes omtrent 10 000 fond (i snitt med 2,5 klasser), mens i Europa finnes det hele 40 000 fond med 3 klasser i snitt. Dermed har vi i Europa en hel skog med små fond, noe som gjør at vi ikke får skalafordeler og dermed er fondene dømt til å bli dyrere her.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies