Logisk brist rundt enkel matematikk

Hva er et sunt marked? Kan boligprisene fortsette slik som de har gjort siden 1992? Er veksten i forbrukslån bærekraftig? Og hvor sunt er det med lavere vekst i forbrukslån?

Thomas Furuseth 17.04.2018 | 8:09

Ingen trær vokser inn i himmelen

Forbrukslån uten sikkerhet har vokst kraftig i Norge, og det samme har den øvrige gjeldsveksten. Tidligere i år kom det tall som viste at gjelden viste til «fallende vekst» i følge en avis. Ok, jeg ville kanskje brukt ord som avtagende vekst eller fallende veksttakt, for vekst er jo vekst. Hvis vekst i forbrukslån er større enn lønnsveksten i Norge vil det på ett eller annet tidspunkt stoppe opp, det er slik de økonomiske tyngdekreftene virker. Vi vet bare ikke når.

La oss si jeg låner 500 000kr av noen som kaller seg ett eller annet med «Bank», sammen med en merkevare som man vanligvis ikke forbinder med bankvirksomhet. Jeg er heldig og får 20 % effektiv rente. 20 % gir en doblingstid på omtrent 4 år. Hvis jeg ikke betaler sitter jeg med et lån på 1 million om 4 år, 2,2 millioner om 8 år, eller 4,5 millioner om 12 år og hele 9 millioner om 16 år! Årlige rentekostnader på 500 000 kroner er 100 000 kroner det første året. Hvordan kan 0,5 millioner i år bli til 9 millioner i løpet av bare 16 år? Vel, det er rentes-rente effekten (vi betaler ikke en krone i renter eller avdrag i eksemplet ovenfor).

Det andre spørsmålet er hvordan kan forbrukslån (og mislighold) øke så mye når vi har tilbakelagt en ganske lang oppgangsperiode? Ja, nordmenn fikk en kalddusj i etterkant av oljeprisnedgangen i slutten av 2014, men vi ble relativt skånet under finanskrisen (dvs. ikke våre finansielle aktiva, men de fleste behold jobbene og boligene sine).

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies