Norge-fondene banket indeksene sine i 2016

Skjebnens ironi ville ha det til at i det året jeg skrev som hardest om aktiv forvaltning i norske aksjer, så kommer utsagnene tilbake for å jakte på meg. 

Thomas Furuseth 24.01.2017 | 10:28
Facebook Twitter LinkedIn

Det er greit, jeg ønsker at alle forvalterne skal gi sine investorer god avkastning, men statistikken jeg lener meg på viser at de ikke har en lett oppgave. Det er en tung oppgave å løpende gi avkastning til sine investorer som overgår indeksavkastning etter kostnadene er trukket fra. Aktive forvaltere som gav mindreavkastning i 2016 var i sterkt mindretall i norske aksjer. Men det som er mer interessant er å se på hva som gjorde at noen fond dro ifra slik som de gjorde.

Tidligere har jeg ofte gruppert fondene inn etter Morningstar Style Box, eller andre metoder. Denne gangen tenkte jeg å se enda dypere, og se på hvilke aksjer og sektorer som utmerket seg hos vinnerne og «taperne», samt se litt på aktiv andel og andre parametre. Jeg brukte den avanserte modulen Performance Analytics i Morningstar Direct, et verktøy som kun er tilgjengelig for profesjonelle brukere. 

Morningstars Manager Research teamet hos oss benytter hele tiden dette verktøyet for å finne ut hvorfor et fond gav de resultatene de gjorde og for å se om det er konsistent med historien som forvalterne forteller. I denne sammenhengen gjør jeg analysene på en lang rekke fond, og aggregerer tallene noe for å kunne gi indikasjoner på hvor merverdien ble skapt på overordnet nivå. Det vil være individuelle forskjeller på fondene.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies