Oljemarkedene viser bedrede fundamentale forhold

Men amerikansk skiferolje lurer i bakgrunnen. 

Stephen Simko, CFA 29.08.2016 | 11.19
Facebook Twitter LinkedIn

Underinvesteringer legger grunnlaget for at oljeprisen går oppover, men den nylige amerikanske rigg-aktiviteten kan svekke oppgangens styrke.

Oljemarkedene har strammet seg de seneste månedene, ettersom sterk etterspørsel og utfordringer med tilbudssiden har gjort at markedsbalansen er fremskyndet med ett år sett i forhold til våre forrige antagelser. De fundamentale forholdene ser gode ut for oljeprisen i 2017, og et oljeprisrally ser mer sannsynlig ut i 2018 enn tidligere (vi har løftet prisanslaget for WTI-olje til $65 fatet i 2018).

Selv om det er oppløftende å se bedrede forhold for oljeprodusenter, så lurer amerikansk skifterolje rett under overflaten. Vår analyse viser at det nylige oppsvinget i riggaktiviteten, og avtagende fallrate sammenlagt er nok til å stabilisere amerikansk oljeproduksjon innen de neste 6 månedene. Det mest oppsiktsvekkende er at hvis ikke riggaktiviteten går ned, vil amerikansk oljeproduksjon begynne å vokse igjen i 2017 (men dog bare litt). Dette understreker styrkene til amerikansk skiferolje, hvis oljeprisrallyet vedvarer, vil produksjonen starte for fullt. På grunn av dette tror vi det er et langsiktig tak på oljeprisen på rundt $55 for WTI ($60 for Brent) for 2020. Ergo estimerer Morningstars analytikere at oljeprisen skal stige, før den faller ned til estimatet for 2020.

Disclosure

Dette er et kort sammendrag av en rapport på 22 sider utgitt av sju av Morningstars energi-analytikere. Analysen inneholder subjektive og inneholder usikre anslag som ikke behøver å realiseres. Analysen ble publisert for første gang 26.8.2016 på Morningstar Select. Morningstars oljeprisanslag benyttes til blant annet kontantstrømsanalyse av energi-selskapene som dekkes av Morningstars analytikere. 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Stephen Simko, CFA  Stephen Simko, CFA, is a senior stock analyst on the Technology Team.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings