Hva er ESG?

Hva er ESG og hvordan påvirker ESG investorer?

Thomas Furuseth 18.12.2015 | 13:29
Facebook Twitter LinkedIn

ESG står for «Environmental, Social and Governance» og kan oversettes til norsk som miljø, sosiale og selskapsstyring. Siden MSS ikke er et innarbeidet begrep, så benyttes ESG gjennomgående i denne artikkelen. Mye kan sies om ESG, både blant de sterkeste tilhengerne av sosiale investeringer, og de som mener at det er deres plikt å maksimere andelseiernes verdier. Den nye generasjonen investorer forteller at de er mer opptatt av hvordan deres penger blir forvaltet med tanke på den etiske biten. I dag er det imidlertid ikke enkelt for individuelle investorer å søke opp denne informasjonen, det er derfor Morningstar ønsker å lansere ESG-informasjon for fondssparere i første kvartal i 2016. Dette vil bli presentert på våre nettsider med mål om at dette skal hjelpe fondssparere til å ta mer informerte beslutninger omkring sine investeringsvalg. Det er første gang at denne type informasjon blir åpent tilgjengelig på fondsnivå slik at disse kan sammenlignes relativt mot hverandre. Så langt har ESG informasjon og data primært kun vært tilgjengelig mot det profesjonelle markedet (institusjonsmarkedet). Morningstar har snakket om deler av ESG-feltet i mange tiår. Vi har gjennom vår analyse av både fond og aksjer fokusert på «governance», eller som Morningstar kaller det, «Stewardship». I dette nye initiativet har Morningstar valgt å samarbeide med Sustainalytics, og vil benytte deres analyser på enkeltselskaper, aggregere fondenes beholdning til en egen Score på ESG og rangere fondene basert på ESG med Morningstars metode som grunnlag.

Bakgrunn for ESG

ESG, eller sosiale investeringer, kommer i mange varianter. Det begynte i de religiøse miljøene, hvor de så at noen av deres investeringer harmoniserte dårlig med deres moralske standard og verdier. De begynte dermed å ekskludere visse industrier og selskaper. I dag er tilbudet et helt annet, og du finner fond som gjør investeringer tilpasset forskjellige kulturelle, regionale og religiøse normer. FN har definert seks prinsipper for ansvarlige investeringer (UNPRI). For tiden er det 1380 selskaper som har signert disse prinsippene og de forvalter verdier for 59 billioner amerikanske dollar (2015). 

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!
TAGS
ESG
Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
KLP AksjeGlobal indeks 1 A5 172,50 NOK0,43Rating
KLP AksjeGlobal Indeks II3 621,78 NOK1,11
KLP AksjeGlobal Indeks III3 571,37 NOK1,11
KLP AksjeGlobal Indeks IV A  

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies