Begrensede vekstmuligheter for Norsk Hydro

Med vårt utgangspunkt på realpris på USD 1450 per tonn aluminium ut dette tiåret, har Norsk Hydro begrenset mulighet for fortjenestevekst. 

Andrew Lane 01.12.2015 | 12.37
Facebook Twitter LinkedIn

Investeringsbakgrunn

Norsk Hydro er en vertikal integrert aluminiumsprodusent som opererer med en kostnadsbase i den lavere enden av global kostnadskurve for aluminiumsmelteverk. Selskapet er involvert i alle delene av aluminiumsproduksjonsprosessen, ettersom de utvinner bauksitt, raffinerer alumina, smelter aluminium og produserer ferdige produkter. Hovedmarkedene inkluderer pakking, konstruksjon, bildeler og transport.

Hydro drifter en av verdens største bauksitt-gruver, i tillegg til verdens største aluminaraffineri, i Brasil.  Halvparten av selskapets totalkapasitet på 2,1 millioner tonn per år er lokalisert i Norge, men Hydro har også smelteverk i Slovakia, Canada, Australia, Brasil og Qatar. Selskapet har 1,3 tonn valsekapasitet (på tvers av seks fabrikker i Tyskland, Norge og Italia) der selskapet foredler aluminium til ferdige produkter for spesifikke sluttbrukere.

Hydro har historisk sett generert omtrent halvparten av driftsinntektene via metalloperasjonene. I den senere tiden har bauksitt og alumina-segmentene vært den nest største bidragsyteren. Gitt vårt estimat der aluminiumsprisene ligger på en realverdi rundt USD 1450 per tonn til slutten av tiåret (et nivå som er langt under det siste ti årets gjennomsnittpris), forventer vi at selskapet bare vil gi en moderat fortjenestevekst i årene som kommer. På den positive siden burde lave aluminiumspriser supportere høyere marginer for Hydros valsesegmenter, i tillegg til Hydros joint venture med Sapa, ettersom aluminium er hovedingrediensen i disse operasjonene. Vi forventer at valsede produkter vil stå for omtrent en tredjedel av driftsinntektene frem til slutten av tiåret, opp fra omtrent 20 % de siste 5 årene.

I lys av signifikant global overkapasitet og forhøyet eksport av halvferdige aluminiumsprodukter fra Kina, vil aluminiumsbransjen mest sannsynlig møte motvind frem til slutten av tiåret. På grunn av Hydros lave kostnadsbase vil selskapet sannsynligvis ikke ta kapasitet vekk fra markedet, men våre forventninger om lave aluminiumspriser begrenser potensiell vekst i fortjeneste.

Morningstar har en ‘fair value’ estimat på 24 kroner per aksje og Morningstars aksjeanalytikere mener Norsk Hydro ikke har noen ‘moat’ (eller økonomisk vollgrav som beskytter selskapet fra konkurrenter) samt at usikkerheten til estimatene her "svært høy". Analysen ovenfor er et utdrag, komplett analyse med kontantstrømsoppsett er kun tilgjengelig via Morningstar Select. Analysen ble første gang publisert 30. november 2015. 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Norsk Hydro ASA67,82 NOK0,44

Om forfatteren

Andrew Lane  er aksjeanalytiker hos Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer