Integrert olje: Den nye verdenen bedre enn den gamle

Glem nåværende utbyttenivå, amerikanske selskaper har større utbyttetrygghet, bedre aktiva og mer attraktiv verdsettelse enn deres europeiske motparter. 

Allen Good 06.11.2015 | 11.25 Stephen Simko, CFA
Facebook Twitter LinkedIn

Ettersom ‘lavere lengre’ oljeprisscenario har blitt konsensus, har investorer begynt å uroe seg for hvor bærekraftig utbyttet er for integrerte oljeselskaper. Utbyttenivået nærmer seg det høyeste på 20 år. Vi mener at bekymringene for det meste er ubegrunnet, fordi økt kapitalfleksibilitet vil tillate at selskapene trimmer ned investeringsbudsjettene for å opprettholde utbyttekapasiteten. Selskapene der hvor utbyttet er i størst fare (Total, Shell og BP) har gjort ekstratiltak som å bytte ut kontantutbytte med aksjeutdeling (stock dividend/scrip dividend) for å ta vare på kontantene. Selv om dette vil bedre deres evne til å betale gjeld (cash coverage ratio), er selskapene fortsatt avhengige av salg av aktiva for å begrense fremtidig underdekning, noe som gjør det usannsynlig med vekst i utbytte fremover. Total og Shells utbytte ser ut til å være i størst fare, men utbetaling vil kun bli kuttet hvis oljeprisen ikke kommer opp på det langsiktige nivået på USD 70/fat. Av denne grunn, og øvrige faktorer (diskutert i detalj i rapporten «Integrated Oil: New World Trumps the Old World», red. anm.), foretrekker vi amerikanske høykvalitetsselsaper.

Én av disse faktorene er at europeiske selskaper har mindre skifterolje, sammenlignet med amerikanske selskaper, noe som gjør at de mangler kortsiktige investeringsmuligheter. Denne kortsiktige opsjonalitet vil sannsynligvis være verdifull i en verden der oljeprisen forblir volatil. På den andre siden ligger europeiske selskaper foran de amerikanske med annonserte kostnadsreduksjoner, men historisk har disse selskapene hengt etter i operasjonell effektivitet, en dynamikk som mest sannsynlig vil vedvare. Videre kan godt drevne oljeselskaper som Exxon også levere kostnadsreduserende tiltak selv om det ikke er blitt offentliggjort.

Chevron ser ut som det selskapet som her mest undervurdert av gruppen, mens vi ser på europeiske selskaper som fullt ut verdsatt eller overvurdert. Vi liker også Chevrons økte ‘coverage ratio’, fallende break-even-punkt, dets potensial for utbyttevekst, og selskapets oppstrømsportefølje som inkluderer store felt med fordelaktig kostnadsbase som Permian.

Verdsettelse av integrerte oljeselskaper

Historisk utbytte, integrerte oljeselskaper

Artikkelen er et utdrag av analyserapport utgitt 27.10.2015 på Morningstar Select. Bilder og tabeller med data er fra dette tidspunkt. For oppdatert kurs og rating, se nederst til høyre. 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
BP PLC449,40 GBX-0,90Rating
Chevron Corp158,04 USD1,57Rating
ConocoPhillips114,57 USD1,26Rating
Eni SpA14,24 EUR-0,39Rating
Equinor ASA290,50 NOK-0,22Rating
Exxon Mobil Corp115,21 USD1,71Rating
Shell PLC33,49 EUR-0,15Rating
TotalEnergies SE63,28 EUR-0,30Rating

Om forfatteren

Allen Good

Allen Good  er senior aksjeanalytiker hos Morningstar, og han dekker olje- og gassindustriene. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer