Positiv skjevhet i aksjeanalyser

Trym Riksen peker, med rette, på positiv skjevhet i aksjeanbefalinger. 

Thomas Furuseth 06.11.2014 | 9.24
Facebook Twitter LinkedIn

I hans velformulert blogginnlegg skriver Riksen (Leder strategisk og taktisk aktivaallokering i Formuesforvaltning); «En opptelling av nær 73.000 analyser på tvers av over 5.000 selskaper verden over viser at det for tiden er bare 11 prosent av anbefalingene som sier «salg».»

Siden Morningstar har begynt å publisere deler av aksjeanalyser også på Morningstar.no, tenkte jeg dette kunne være en god anledning til å se på fordelingen av verdsettelse til våre aksjeanalytikere.

Det er fort gjort at investorer og analytikere ser på historikken og fremskriver denne, god eller dårlig, uten å reflektere over årsakene til status quo. Spesielt i sykliske bransjer bør en i det minste reflektere over hvor man er i syklusen.

Morningstar har gjort aksjeanalyse i over 10 år og alle analytikerne bruker den samme metoden for å vurdere selskapenes Moat (eller bærekraftige konkurransefortrinn; direkte oversatt betyr «Moat» vollgrav), samt en diskontert kontantstrømsmodell for å finne verdsettelsen og andre forhold (risiko etc). I motsetning til Morningstar Rating for fond, så har Morningstar Rating for aksjer ingen tvungen normalfordeling. Det vil si at det kan i perioder være en positiv skjevhet, mens i andre perioder kan det være en negativ skjevhet.

Av de rundt 1500 selskapene som våre analytikere dekker har vi i dag en tilnærmet normalfordeling, hvor majoriteten av aksjene har 3 stjerner (fullt verdsatt). Nedenfor ser vi overordnet statistikk på dagens fordeling av Morningstar Rating for aksjer (per tirsdag 4. november):

Morningstar Rating for aksjer

Det er flere aksjer som har 1 og 2 stjerner (dyre aksjer) enn 4 og 5 stjerner (billige aksjer).

Vi har også en grafisk representasjon av historisk verdsettelse tilgjengelig på våre amerikanske sider (morningstar.com). 

 

Ovenfor ser du den historiske medianvurderingen (gjennomsnittet) av aksjene i universet analytikerne har dekket. Når grafen viser blått vil naturlig nok analytikerne antas å ha en positiv skjevhet (altså flere kjøpsanbefalinger), mens når den er i rødt, vil de antas å ha en negativ skjevhet (skjevhet mot 1 og 2 stjerner). Det mest interessante er at grafen er i blått når en forventer og rødt når en forventer.

Selv om våre aksjeanalytikere ikke strever etter å ha en normalfordeling, så synes vår verdsettelse av aksjene å være ganske jevnt fordelt mellom «vurder kjøp» og «vurder salg» og en stor majoritet i «hold». Det er ikke så mye positiv skjevhet å spore, skjevheten er heller svakt negativ i dagens marked. Men, denne skjevheten kan variere i forhold til markedsforholdene.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer