Vi bytter totalkostnad med løpende kostnader

Etter lanseringen av nøkkelinformasjonsdokumentet har stadig færre selskaper rapportert totalkostnadene.

Thomas Furuseth 21.08.2014 | 10.32
Facebook Twitter LinkedIn

Det er med litt motvilje vi bytter totalkostnaden med løpende kostnader på våre nettsider da sistnevnte mangler en vesentlig komponent; hva du betalte i resultatbaserte honorarer. Slike honorarer finner vi blant annet i Delphi Global og Skagens aksjefond. De årene hvor fondene gjør det svært godt, kan den resultatbaserte kostnaden overskyte de løpende kostnadene mange ganger. For eksempel har Skagen Vekst 1 % løpende kostnader, men fondets andelseiere betalte totalt 4,5 % både i 2005 og 2009. I 2013 betalte de 2,75 %, og gjennomsnittlig totalkostnad i perioden 2004-2013 var 2,5 %, noe som er langt høyere enn den ene prosenten Skagen må oppgi i nøkkelinformasjonsdokumentet.

For fond som ikke har resultatbaserte honorarer er «Løpende kostnader» et godt bilde på de største og viktigste kostnadene i fondet, selv om transaksjonskostnader kommer i tillegg. Kurtasjen er normal en liten andel av totalkostnadene. Kjøps- og salgskostnader blir rapportert som eget punkt i nøkkelinformasjonsdokumentet.

Fremover vil du ikke kunne se totalkostnaden på Morningstar.no, men vi vil fortsatt samle inn totalkostnaden der vi kan. Vi oppfordrer forvaltere med resultatbaserte honorarer til å være åpne og transparente på de historiske totalkostnadene, inklusiv resultatbaserte honorarer, for relevante fond på egne nettsider og årsrapporter/investorrapporter. Investorer fortjener en enkel fremstilling av alle relevante kostnader for å kunne følge med, og kunne ta best mulige avgjørelser for sine investeringsvalg. 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Delphi Global A7 102,58 NOK-0,16Rating
SKAGEN Global A3 675,34 NOK0,06Rating
SKAGEN Kon-Tiki A1 170,09 NOK0,75Rating
SKAGEN Vekst A4 773,23 NOK0,08Rating

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer