Store endringer i forvaltningen hos ODIN

Forvalteren av ODIN Norge flytter til makro og strategisk analyse, mens Jarle Sjo tar over. ODIN Norden får to forvaltere til. 

Thomas Furuseth 19.05.2014 | 14.53
Facebook Twitter LinkedIn

ODIN har i de siste årene gått gjennom flere endringer, nå er det en ny runde med endringer. I følge Jarle Sjo, som inntil nå har vært investeringsdirektør og forvalter av ODIN Maritim og ODIN Offshore, kommer disse endringene som følge av større fokus på diskresjonær forvaltning (forvaltning av midler på vegne av større kunder/institusjoner etter deres ønske).

For alle detaljer, se ODINs webside. (Ekstern lenke).

I korte trekk vil Jarle Sjo bli ansvarlig forvalter for ODIN Norge, mens Carl Erik Sando vil gå over i en nyopprettet stilling på analyse av makroøkonomi og strategi. Jeg gikk gjennom ODIN Norge i dybden tidligere i år. Utviklingen hittil i år er middels, samtidig som mange av verdiforvalterne har gjort det bra.

«Jeg er fornøyd med hovedtrekkene i porteføljen, Carl Erik Sando har gjort omfattende grep for å bedre likviditeten og konsentrert porteføljen, og jeg vil videreføre Carl Eriks arbeid», sier påtroppende forvalter Jarle Sjo og fortsetter: «Det vil naturlig nok være enkelte justeringer jeg ønsker å gjøre, men de store grepene har Carl Erik allerede gjort. Fokuset vil fortsatt være kvalitetsselskaper som skaper verdier for aksjonærer».

ODIN Norden skjermes heller ikke
I samme båt som ODIN Norge, har ODIN Norden slitt i lengre tid med relativt svake resultater. Som i ODIN Norge har det blitt gjort en omfattende restrukturering av porteføljen, blant annet ved å redusere avhengigheten av spesielt norske aksjer og Truls Haugen har økt likviditeten i porteføljen. Prosessen har vært langdryg i begge fondene. Nytt her er at Truls Haugen blir en av tre forvaltere ansvarlig for fondet; Jarle Sjo og Vegard Søraunet. Sistnevnte har forvaltet ODIN Sverige siden begynnelsen av 2013 og forvalter også ODIN Emerging Markets sammen med Oddbjørn Dybvad (siden desember 2010 når ODIN tok hjem forvaltningen fra Franklin Templeton).

«Det skal sterke grunner til at vi skal avvike vesentlig fra referanseindeksen med tanke på landfordeling. Fondet skal ha en konsentrert portefølje av store nordiske kvalitetsselskaper i porteføljen», sier Jarle Sjo. «Enkeltlandsfondene som ODIN Sverige, ODIN Norge og ODIN Finland kan ha større innslag av små og mellomstore selskaper enn ODIN Norden».

Viktige for ODIN

ODIN Norge og ODIN Norden står for omlag 40 % av forvaltningskapitalen til ODIN. Legger vi til ODIN Sverige og ODIN Finland står forvaltningskapitalen i nordiske fond for 60 % av ODINs totale forvaltningskapital i fond.  Det er helt klart en utfordring for dem at resultatene har vært svake i 40 % av kapitalen hos ODIN. Så får tiden vise om endringene denne gangen får satt seg og at også resultatene vender tilbake til ODINs flaggskipfond. 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
ODIN Emerging Markets C NOK387,78 NOK0,05Rating
ODIN Norden C NOK4 937,91 NOK2,11Rating
ODIN Norge C NOK5 697,37 NOK0,10Rating
ODIN Sverige C NOK9 586,29 NOK1,90Rating

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer