Vinnere av Morningstar Pan European Manager of the Year Award

Morningstars analytikere trekker frem sine favoritter. 

Morningstar Fund Analysts 25.03.2013 | 8.00
Facebook Twitter LinkedIn

Våre analytikere på tvers av Europa har slått seg sammen for å identifisere de forvalterne som de mener er blant de beste til hva de gjør. Nominerte forvaltere burde ha et sterkt 2012, men viktigere enn det, så bør de ha vist en evne til å tjene investorer på lengre sikt. Bare forvaltere som styrer fond som er Morningstar Medaljører - det vil si at de har gjort seg fortjent til Gold, Silver, eller Bronze rating fra våre analytikere – er kvalifisert til å være med. For å bli Morningstar Medaljør, blir fondet gjennomgått på en svært grundig måte ved å benytte vår «Fem Pillarer» metode. I tillegg til avkastning, leter vi etter kvaliteter hos forvalterne, styrkene til prosessen benyttet til å drifte fondet, kvaliteten til forvaltningsselskapet (inkludert hvordan de behandler investorer) og kostnader.

Fund Manager of the Year: European Equity

Nigel Bolton, forvalter av:

BGF European (Morningstar Analyst Rating: Silver)

BGF European Focus (Morningstar Analyst Rating: Silver)

 

Siden han flyttet over til BlackRock fra SWIP tidlig i 2008, har Bolton bygget en av de sterkeste europeiske aksjeteam i markedet. Mens medforvalterne blir navngitt på hans fond og bidrar meningsfylt, er han helt klart drivkraften i denne enheten. Nøkkelen til denne suksessen er lojaliteten han inspirerer i hans stab – seks medlemmer av teamet hans ble med han fra SWIP i 2008 og de er ved hans side i dag. Han reorganiserte teamet på en smart måte når han kom til BlackRock, noe som gav dem analytiske ansvarsområder til forvaltere, opprettet sektoransvar og etablerte en enhetlig analyseprosess.

 

Prosessen er rigorøs, men ikke dogmatisk. Bolton ser etter selskaper med attraktiv mellomlang til langsiktig fortjeneste-kraft til fornuftig verdsettelse, men vil også gå etter verdiorienterte restruktureringssituasjoner og snuoperasjoner. Han og hans team forblir oppmerksomme på den overordnede risikoen, inkludert den rådende makroøkonomiske og aksjemarkedssituasjonen. Imponerende nok har han klart å gi meravkastning i forhold til konkurrenter i Europa Store Selskaper, Blanding i så forskjellige år som 2008 og 2009. Begge fondene har gitt meravkastning hvert kalenderår siden han tok styringen tidlig i 2008. I 2012 oppnådde han toppkvartils resultater innenfor deres Morningstar kategori.

 

Fund Manager of the Year: Global Equity

Rajiv Jain, forvalter av:

Vontobel Emerging Markets Equity (Morningstar Analyst Rating: Silver)
Vontobel Global Value (Morningstar Analyst Rating: Bronze)

 

Rajiv Jain har gitt hans investorer en bemerkelsesverdig stabilitet i begge fondene. Han har forvaltet Vontobel Global Value Equity siden oppstart i 2005 (han ble etterfulgt av medforvalter Matthew Benkendorf i 2008) og har forvaltet Vontobel Emerging Markets Equity siden 1997. Gjennom hans karriere har han ført en rigorøs og repeterbar prosess drevet av fra-bunnen-og-opp analyse og han har vist en distinkt vilje til å stå gå egne veier. Han leter etter stødige og lønnsomme vekstselskaper, med klar bokføring, forståelig forretningsplan og en sunn corporate governance. Som et resultat av dette har porteføljen typisk 45-60 aksjer som har en konsistent bias mot kvalitet som hjelper til å begrense fondets eksponering mot økonomiske sykluser og risk-on/risk off markedsdynamikk sett i forhold til konkurrentene.

 

Denne velgjennomførte, kvalitetsorienterte fremgangsmetoden har hjulpet til å begrense fondets nedsiderisiko relativt i forhold til konkurrentene. I 2008 tapte for eksempel Global Value Equity omtrent 17 prosentpoeng mindre enn gjennomsnittet i kategorien og Emerging Markets Equity tapte 10 prosentpoeng mindre enn gjennomsnittet. Strategien kan henge noe etter når det er lavkvalitets-rally, slik som tilfellet var i begge fondene i 2009. Uansett, på lang sikt har investorer blitt belønnet, Global Value Equity har gitt en meravkastning på 4,45 prosentpoeng over gjennomsnittet i kategorien i Jain ledelse, mens Emerging Markets Equity har gitt en meravkastning over kategorien på 3,82 prosentpoeng per år. Vi fortsetter å være imponert over Jain’s evner og kapasitet til å levere meravkastning, samtidig som han begrenser nedsiden, noe som gjør det enklere for investorer å holde ut gjennom en markedssyklus.

Fund Manager of the Year: Euro Fixed-Income

Paul Causer & Paul Read, managers of

Invesco Euro Corporate Bond (Morningstar Analyst Rating: Silver)

Paul Causer og Paul Les har sterk erfaring og kontinuitet i forvaltningen av dette fondet. De to har ledet rentesiden sammen i Invesco Perpetual siden 1995 og har over 25 års erfaring hver i obligasjonsmarkedene. De har forvaltet dette fondet siden lanseringen i mars 2006, og gjennomfører den samme fleksible, makro-orienterte prosessen her som har bidratt til deres suksess også på deres andre mandater. De vil trenge en høy grad av overbevisning når de ser verdi, i 2011, for eksempel, hadde de mindreavkastning i forhold til kategorien på grunn av at de hadde en betydelig vekting i finans, gitt den ekstra avkastningsmuligheten som fantes da.

Den slags fleksibilitet kan være risikabelt i gale hender, men Causer og Les har vist en evne til å bruke den til investorenes fordel i ulike markedssituasjoner. Siden oppstarten frem til slutten av juni 2012 er fondet i forkant av kategoriens gjennomsnitt med 3,23 prosentpoeng per år - en usedvanlig bred margin for rentefond. I 2012 ledet de fondet til en avkastning på 20,34 %, og plasserte fondet i beste desil i EUR Selskapsobligasjoner kategorien etter et rally i finans som de hadde eid i fondet allerede i 2011.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Fund Analysts  Morningstar fund analysts cover more than 1,700 mutual funds and write regular commentary covering fund industry news, fund investing trends, picks, portfolio planning, international investing, and more.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer