"Alt" du vet om markedene er feil

Det som er slående ved aksepterte sannheter i vår tid, er at de for det meste ikke supporteres av fakta.

Alastair Kellett 15.02.2013 | 10:25
Facebook Twitter LinkedIn

Tilfeldige observatører av finansmarkedene har i disse dager sannsynligvis dannet et ganske klart syn på ting. Vanlige oppfatninger er at aksjer aldri har vært så ustabil og farlig som nå, at de gode tidene er bak oss, og at vi alle bør lære å leve med mye lavere avkastning i våre porteføljer fremover. Videre hevdes det at fysisk gull er det eneste vi virkelig kan kalle en trygg investering. Det som er slående om disse vedtatte sannheter, er at de er for det meste er grunnløse påstander.

Perioden etter den globale finanskrisen i 2007-2008 er urokkelig blitt tenkt som en "ny normal" hvor det forventes lavere avkastning på risikable aktiva. I virkeligheten har det vært en av de sterkeste perioder med aksjeavkastning i mange av aktørenes karriere. I februar 2012 hadde S&P 500 en tre års akkumulert avkastning på hele 97,9 %, avkastningen er riktignok en følge av reversering av knusende tap under krisen. De eneste gangene vi har sett sammenlignbare gevinster er “go-go” dagene på midten av 80-tallet og de ekstreme høydene nådd av IT-boblen på slutten av 90-tallet. Enhver investor som skydde aksjer i 2009 på grunn av deres "nye normale" lavere avkastningsforventninger ble svært rammet finansielt av beslutningen. Sentimentet minner om den kjente BusinessWeek førstesiden "The Death of Equities" utgitt i 1979, kort tid før et 20-årig oppgangsmarked i aksjer.

 Dette er også et miljø som preger dekningen i media, der man får oppfatningen av ekstrem volatilitet for verdipapirer. Hodene våre kan spinne rundt med alt snakket om risiko på / risiko av, høyfrekvent handel, flash-krasj, og så videre. Og kapital har blitt pløyd inn i minimum varians og lave betaprodukter for å få noe dekning fra markedets pisking. Men med denne bakgrunn har VIX-indeksen (et mye brukt barometer for volatilitet) vært nede på laveste nivå på flere år. Etter å ha seilt nord for 80 på slutten av 2008, har VIX falt ned til bare 12,5 i 2013 midten av januar, et nivå den ikke vært på siden januar 2007. Dette stupet i har vært litt av et tilbakeslag for volatilitet-linkede børshandlede produkter (ETP) slik som Ipath S & P 500 VIX Short-Term Fut ETN (VXIS), som ble lansert i slutten av 2009 for å kapitalisere på en gjennomgripende følelse av frykt i markedet. Fondet har mistet mer enn 96 % av sin verdi siden 2009.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Alastair Kellett  Al Kellett is an ETF analyst with Morningstar Europe.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies