Euroens far vil ha mindre gjeld og mer reform

Den tidligere tyske finansministeren Theo Waigel snakket på Morningstars Investeringskonferanse i Wien om hvordan landene i eurosonen må implementere strukturelle reformer og vedlikeholde god grunnleggende budsjettpraksis for å komme forbi krisen.

Valerio Baselli 08.04.2013 | 9.26
Facebook Twitter LinkedIn

For Theo Waigel, finansminister i Kohl-regjeringen III, IV og V fra 1989 til 1998, har euroen alltid vært som en sønn. Han har til og med valgt ut navnet og han hevder euroens fødsel er et historisk skifte der utviklingen startet ved Romatraktaten av 1957, videre til Maastrichttraktaten av 1992 og nå til Lisboatraktaten i 2007.

«De siste 60 årene i Europa kjennetegnes ved fred og demokrati, noe som aldri har hendt før. Dette gjør det europeiske foreningsprosjektet unikt i verden», sa den tidligere finansministeren i Wien. «Euroen har en signifikant rolle i dette. En av grunnleggerne av mitt parti sa at nesten ingen land går til krig mot en annen stat med samme valuta. Derfor er Euroen mye mer enn bare en valuta».

Mot «Forente Europeiske Stater»?

Men dette er bare begynnelsen. «Det europeiske prosjektet er ikke rent økonomisk, men politisk. Målet må være å ha «United States of Europe» sier Waigel. «Ikke umiddelbart selvfølgelig, det er umulig. Men, hvis vi arbeider i riktig retning, da vil det være en realitet innen 20-30 år».

Lettere sagt enn gjort
«Europa trenger å finne en sosial modell og det må bli mye mer samarbeid mellom landene. Bank og finanspolitisk union er de første stegene, men til syvende sist er det viktig å kunne stole på den demokratiske legitimiteten på et kontinentalt nivå, for å ta beslutninger på ulike aspekter og ikke bare pengepolitikk».

Forent mot krisen

Theo Waigel stresser at stormen eurosonen strir med nå «er ikke en eurokrise, men en gjeldskrise i noen av landene i unionen». For å komme seg gjennom krisen ser Waigel det uunngåelige: «Landene må implementere strukturelle reformer og opprettholde grunnleggende budsjetter. Du kan ikke øke gjeldsnivået igjen».

Den tidligere tyske finansministeren ønsker å fremheve at «tilgangen til alle godene innenfor eurosonen er ikke gratis, det hefter også ved forpliktelser. I dag er tiden inne for å iverksette solidaritetstiltak og hjelpe de landene som har havnet i problemer».

For å se detaljert program av konferansen og laste ned presentasjoner, vennligst klikk her. 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer