Balanse i Fondsporteføljen

Mange investerer i fond og lar pengene stå investert i mange år uten og røre fonds sammensetningen, det er ikke alltid en god ide.

Bent Mathisen, 02.03.2006 | 12.29
Facebook Twitter LinkedIn
Siden bunnen av ”dot com” perioden har mange børser og aksjemarkeder hatt en eventyrlig stigning, mens andre ikke har hatt det. Dette kan derfor være et godt utgangspunkt for å kikke igjennom fondsporteføljen din og se om du er komfortabel med spredningen du har omkring fondene dine.

Fordi noen børser, og derfor fond, har steget veldig mye de siste to til tre årene kan dette ha medførst at du har en stor andel av dine fondsinvesteringer i ett eller to fond som følge av at disse har steget mye den siste tiden. Dette vil da ha ført til en endring i risikoprofilen på din portefølje. Dette kan ha medført en eventyrlig avkastning en periode, men har også økt risikoen fordi store deler av dine fondsmidler nå er plassert på et fåtall fond.

Du bør rebalansere porteføljen din med jevne mellomrom, gjerne en til tre ganger i året for å sørge for at porteføljen fortsatt har den risikofordelingen du ønsker. Samtidig bør man være klar over at realisering av fond får skattemessige konsekvenser (Unit Link har egne regler på dette området) i form av gevinst beskatning eller fradrag for tap.

I slike tilfeller kan det være en god ide og se gjennom porteføljen for å vurdere om en rebalansering er en god ide. Samtidig kan jo dine risiko preferanser være forandret siste tiden, og dine investeringer bør hele tiden samsvare med din aktuelle risikoprofil og gjenværende spare periode.

Husk at om du finner noen nye spennende fond så pass på at disse ikke overlapper de fondene du allerede har, slik at du ikke ubevisst får en overvekt i et markedssegment, for dette øker risikoen. Det er stort sett den samme risikoen om man har plassert hele sin investering i et fond i en sektor eller mange fond som investerer i den samme sektoren, derfor bør man kikke etter i hvilke markeder og sektorer fondene investerer. Bruk gjerne porteføljemodellen på denne siden for å analysere og følge opp dine fondsinvesteringer.

Husk også at det er en sammenheng mellom risiko og avkastning i aksjemarkedet, så om man sprer investeringene over altfor mange fond så kan man ikke forvente å få noen høyere avkastning av den grunn. Studier har vist at frem til fire fond så reduseres risikoen i den totale investeringen med en god del. Den reduseres så gradvis frem til man ha syv fond (forutsatt at man har en god risikospredning i fondene) og så synker den marginalt videre.
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer