Spørsmål og svar om fondssparing - del 17

Her finner du et utdrag av tidligere besvarte spørsmål om fondssparing.

Christian Klerck Nilssen, 20.01.2006 | 14.37
Facebook Twitter LinkedIn
Spør
smål:
Er det kun gevinsten man betaler skatt av ved uttak av fondsandelene, og ikke hele beløpet man får utbetalt? Regnes gevinsten som vanlig inntekt? Jeg skal ut i svangerskapspermisjon i februar, og kommer til å få fødselspenger basert på de seks beste lønningene/månedene av de siste 10 mnd før termin (blir registrert arbeidsledig fra januar '06). Lurer derfor på om gevinsten av et eventuelt salg av fondsandeler kan bli beregnet som inntekt?

Svar: Du betaler 28 prosent skatt på gevinst ved innløsning av fondsandeler. Du betaler kun skatt på totalbeløpet dersom du er i formuesposisjon. Da vil, for 2006, 80 pros

ent av innestående beløp ved årsskiftet bli lagt til grunn for eventuell formuesskatt.

Ved beregning av fødselspenger blir andeler i fond, og eventuell gevinst, holdt utenfor. Det er faktisk lønnsinntekt som blir lagt til grunn. Du kan lese mer om dette på Trygdeetatens hjemmesider.

Spørsmål: Nå har jeg noen sparepenger i en lokal bank, som jeg får lite renter på. Er det mer å hente på fond? Og kan man tape alle pengene i fond?

Svar: Dersom du har ønske om å oppnå bedre rente enn det du får i banken, kan du satser på fond. Du tar imidlertid en risiko ved å investere i fond. Risikoen vil variere ut fra den typen fond du velger. Dersom du velger aksjefond kan du, om du er ekstra uheldig, risikere å tape pengene. Dersom du ønsker fond med lav risiko, velg et rentefond.

Spørsmål: DnB NOR har lansert et børsnotert indeksfond (OBXEDNBNO). Er det kommet ut en "ranking" på dette fondet ennå? Hvis det ikke har det, hva er deres/ din personlige oppfatning av fondet?

Svar: DnB NOR OBX har ikke lang nok historikk til å motta Morningstar Rating. For aksjefond kreves minimum tre års historikk får å bli ratet, og dette fondet ble lansert i mars 2005. Fondets avkastning vil speile OBX indeksen på Oslo Børs, som består av de største selskapene på børsen. Fordelen ved børsnoterte indeksfond (ETF) er at forvaltningsavgiften ligger lavere enn et tilsvarende ordinært aksjefond. Ulempen er at du ikke vil få en aktiv forvaltningsstrategi, som kan gi meravkastning utover indeks. Det er likevel et godt alternativ, dersom du ønsker eksponering på Oslo Børs.

Spørsmål: Jeg har arvet 100.000 kroner, og er usikker på hvordan jeg skal plassere pengene. Antagelig ønsker jeg å investere dem i ny bolig om 2-3 år. Vil det da være uaktuelt for meg å plassere dem i fond i mellomtiden?

Svar: Med en investeringshorisont på 2-3 år, og en klar målsetning om å investere pengene i bolig, vil det nok være mest aktuelt å plassere pengene i et rentefond. Du vil oppnå en avkastning som er litt høyere enn banken, samtidig som avgiftene er moderate.

De fleste norske fondsselskaper tilbyr ulike rentefond og du finner oversikt over disse på våre hjemmesider. Velg Rente, NOK Pengemarked eller Rente, NOK Obligasjon i kategori-søket og du vil få opp fullstendig liste over de fond som er tilgjengelig.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer