Høy oljepris kan true veksten

Internasjonale fondsforvaltere mener at en oljepris på over 70 dollar fatet, vil hemme veksten i verdensøkonomien. Dette viser den siste rundspørringen til Merrill Lynch.

Christian Klerck Nilssen, 14.12.2005 | 10.02
Facebook Twitter LinkedIn
Investeringsbanken Merrill Lynch stiller hver måned fondsforvaltere spørsmål om økonomiske utsikter og syn på markedet. Forvalterne blir i tillegg spurt om deres forventninger de neste 12 månedene.

Desemberundersøkelsen viser at forvalterne stort sett er optimistiske med hensyn til utsiktene for verdensøkonomien de neste 12 månedene.

– Appetitten på risiko er fortsatt høy, andelen kontanter i forvalternes porteføljer er fortsatt lav med kun 3.6 prosent og i tillegg er en forventning om at FED øker renten til 4.5 prosent allerede diskontert. En sterk økning i oljeprisen vil imidlertid endre deres syn på 2006, sier David Bowers i

Merrill Lynch i en pressemelding.

Mer amerikanske aksjer

Gjennomgangstemaet for 2005 har vært økende eksponering mot japanske aksjer, til fordel for amerikanske. Merrill Lynch undersøkelsen viser nå de første tegn til at denne utviklingen er i ferd med å snu.

Selv om en majoritet av investorene fortsatt overvekter japanske aksjer, sier nå kun 1 prosent at de planlegger å øke eksponeringen der de kommende 12 månedene. Dette er ned fra 18 prosent i oktober. Nå sier 25 prosent at de planlegger å øke eksponeringen mot amerikanske aksjer. Dette kan være en indikasjon på en holdningsendring overfor amerikanske aksjer.

Totalt 229 fondsforvaltere deltok i undersøkelsen som ble foretatt i perioden mellom 2. og 8. desember. Disse institusjonelle investorene forvalter totalt 941 milliarder dollar.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer