Tre nordiske selskaper å se nærmere på

Fokus på reduserte karbonutslipp skaper gunstige utsikter for Wärtsilä, Epiroc og Ørsted

Johanna Englundh 29.05.2024 | 13.45
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Johanna Englundh: Jeg har med meg Morningstars aksjeanalytiker Matthew Donen i dag for å snakke om rapportsesongen for første kvartal og hvilke nordiske aksjer han har på radaren akkurat nå.

Det er hyggelig å ha deg her Matthew. La oss begynne med rapportsesongen. Hva har du merket deg, og er det noen trender du har lagt merke til?

Matthew Donen: Ja, vi merker en stor forskjell mellom selskaper som er eksponert mot langsiktige sekulære veksttemaer sammenlignet med de som er mer avhengige av de nåværende økonomiske forholdene for å drive sine inntekter. Reduksjon av karbonutslipp står øverst på agendaen for flere bransjer og har vært en viktig drivkraft bak sterk inntjeningsvekst og rekordstore ordrereserver for de selskapene som bidrar til å redusere karbonutslipp i visse sektorer. Jeg bør nok også nevne at vi fortsatt ser flere utfordringer for selskaper innen verdikjeden for vindkraft. Dette var tydelig for Vestas, som gikk tilbake til røde tall og rapporterte et driftsunderskudd i Q1. Dette følger milliardnedskrivningene fra Ørsted som ble sett i andre halvår i fjor.

Englundh: Du har allerede nevnt et par nordiske aksjer, men la oss se litt nærmere på markedet. Finnes det noen som skiller seg ut akkurat nå utover de du nettopp nevnte som du synes er ekstra interessante?

Donen: Ja, og kanskje bare for å zoome inn på temaet reduserte karbonutslipp, så har Wärtsilä, som er basert i Finland, sett en 40% økning i sine ordre på marine motorer som svar på reguleringer som har som mål å bidra til å redusere karbonutslipp i den marine sektoren. Omtrent halvparten av disse ordrene kom fra skip med alternative drivstoffkilder med lave karbonutslipp. Vi mener dette bare belyser Wärtsiläs sekulære veksttema gjennom å redusere karbonutslipp i marinsektoren. Vi vurderer at virksomheten har en bred vollgrav, men vi anser at aksjen er rettferdig verdsatt for øyeblikket.

Jeg kunne sannsynligvis beskrive det samme for Epiroc, som er basert i Sverige. Deres gruveutstyr bidrar til å redusere karbonutslipp i sektoren gjennom batteridrevet og elektrisk utstyr. I tillegg handles aksjene på høyeste nivå noensinne for virksomheten, så det er ikke et ideelt inngangspunkt for investorer. Men et område hvor vi ser en mulighet er gjennom Ørsted, som er 30% undervurdert sammenlignet med vår nåværende estimat av virkelig verdi. Vi tror at markedet overvurderer de siste utfordringene som ble sett i fjor og undervurderer den potensielle inntjeningsveksten gjennom økt bruk av vindkraft.

Englundh: Så, noen interessante aksjer å se nærmere på for alle investorer der ute. Tusen takk for at du var med i dag, Matthew. Og til neste gang, jeg er Johanna Englundh for Morningstar.

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Epiroc AB Ordinary Shares - Class A216,10 SEK-0,28Rating
Orsted A/S395,00 DKK1,00Rating
Vestas Wind Systems A/S178,20 DKK0,28Rating
Wartsila Corp18,66 EUR1,03Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  er redaktør for Morningstar Sverige. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer