Før rapporten: er Apple-aksjen et kjøp eller salg?

Med bekymringer om iPhone-salget, her er hva vi tenker om Apple-aksjen.

William Kerwin 30.04.2024 | 13.22
Facebook Twitter LinkedIn

Apple Vision Pro-hodesett

Apple (AAPL) skal offentliggjøre sin resultatrapport for første kvartal 2. mai. Her er Morningstars syn på hva du bør se etter i Apples inntjening og aksjer.

Hva du bør se etter i Apples resultater for første kvartal

Vi forventer et svakt kvartal for iPhone-salg, noe Apple har forberedt Wall Street på å forvente. Dette vil trolig føre til et generelt dårligere kvartal for selskapet, ettersom iPhone fortsatt er dens primære driver. iPhone-salg har møtt motvind i Kina på grunn av sterkere innenlandske alternativer og nasjonale sikkerhetsproblemer.Vi tror også at lengre utskiftningsintervaller for forbrukere globalt legger en demper på veksten. 

Vi forventer enda et kvartal med sterk lønnsomhet for Apple som bidrar til å veie opp for svakere salgsvekst. Apple drar fordel av en høyere andel av sin tjenestevirksomhet og flere forbrukere velger premiumalternativer som iPhone Pro-modellene. 

Vi tror ikke det vil komme noen vesentlig kunngjøring om kunstig intelligens, men vi vil holde ørene åpne. Mangel på oppdateringer om generativ AI har tynget Apples aksjeytelse i år, men vi tror at selskapet vil komme med en kunngjøring i sommer, så det bekymrer oss ikke. Vi tror Apple følger sin premium-følgerstrategi (å gå sent inn i et marked, men med et overlegent produkt), slik det gjorde med smarttelefoner og VR-headset.

Viktige Morningstar-vurderinger for Apple-aksjen

• Fair Value Estimate: $160,00
• Morningstar Rating: 3 stjerner
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: Middels

AAPL Bulls

• Apple tilbyr et omfattende økosystem av tett integrert maskinvare, programvare og tjenester, som låser kunder og genererer sterk lønnsomhet.

• Vi liker Apples overgang til egen brikkeutvikling, som vi mener har akselerert produktutviklingen og økt differensieringen.

• Apple har en sterk balanse og sender mye kontantstrøm tilbake til aksjonærene.

AAPL Bears

• Apple er utsatt for forbruksutgifter og preferanser, noe som skaper syklisitet og åpner for forstyrrelser.

• Apples forsyningskjede er sterkt konsentrert i Kina og Taiwan, noe som gjør selskapet sårbart for geopolitisk risiko. Forsøk på å diversifisere til andre regioner kan presse lønnsomheten eller effektiviteten.

• Regulatorer har et godt øye med Apple, og nylige reguleringer har ødelagt deler av dets klebrige økosystem.

Virkelig verdi-estimat for Apple-aksjen

Med sin 3-stjerners rating, tror vi at Apples aksjer er rimelig verdsatt sammenlignet med vårt langsiktige estimat for virkelig verdi på 160 dollar per aksje. Vår verdsettelse innebærer en regnskapsmessig 2024-justert pris/inntektsmultippel på 25 ganger, en regnskapsmessig 2024-foretaksverdi/salgsmultippel på 7 ganger, og en regnskapsmessig 2024-fri kontantstrømavkastning på 4%.

Tjenester er Apples nest største inntektsbidragsyter i forhold til prognosen vår, og vi spår 8% vekst i inntekter her. Dette segmentet er i stor grad drevet av inntekter fra Google (takket være statusen som standard søkemotor på Safari-nettleseren) og Apples kutt i App Store-salget. Vi forventer solid vekst i Google-inntekter, men blandede utsikter for App Store-resultater. Vi forventer vekst i den totale appinntekten, men gradvis lavere andeler som går til Apple på grunn av regulatorisk press. Ellers ser vi omtrent høy ensifret vekst på tvers av inntekter fra Apple Music, Apple TV+, Apple Pay, AppleCare og Apples andre tjenester.

Vi forventer at bruttomarginene vil stige til 48% i regnskapsåret 2028, opp fra 44% i regnskapsåret 2023. Vi tror at Apple kan se marginøkning fra en høyere blanding av maskinvare med høyere marginer som iPhone Pro-modeller, Vision Pro-headsettet og tjenester. Vi forventer også at firmaet fortsetter å bruke FoU for å redusere kostnader og utvikle nye funksjoner, spesielt ved å lage mer kostnadseffektive halvledere.

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com 

Gjennomgangen av investeringsmulighetene ovenfor er ikke ment å være en anbefaling av kjøp eller salg. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.

 

Les hele artikkelen

på Morningstar.com

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Apple Inc189,98 USD1,66Rating

Om forfatteren

William Kerwin  er aksjeanalytiker hos Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer