Astra Zeneca tar steget inn på fedmemarkedet

Astra Zeneca går inn i kampen om den heteste delen av legemiddelmarkedet gjennom sin avtale med Kinas Eccogene om en medikamentkandidat mot diabetes og fedme.

Johanna Englundh 09.11.2023 | 14.07
Facebook Twitter LinkedIn

astra

ECC5004 er en såkalt peptid 1-reseptor for behandling av fedme og diabetes, og i motsetning til dagens anti-fedmepreparater tas den oralt i stedet for injisert. Aksjen steg omtrent 2,2% ved handelsåpning på Stockholmsbørsen. 

"Jeg er spent på akselerasjonen av vår forskningsportefølje innen kardiometabolske sykdommer og fedme med dagens lisensavtale for ECC5004, en potensiell best-in-class oral GLP-1RA. Dette molekylet kan tilby et viktig fremskritt, både som mono- og kombinasjonsterapi, for de rundt én milliard menneskene som lever med kardiometabolske sykdommer som diabetes type 2 og overvekt", skriver Pascal Soriot, administrerende direktør i Astra Zeneca, i torsdagens rapport. 

Astra Zeneca vil betale 185 millioner dollar på forhånd og opp til ytterligere 1,825 milliarder dollar i fremtidige kliniske, regulatoriske og kommersielle milepæler og royaltynivåer. AstraZeneca er gitt eksklusive globale rettigheter til å utvikle og kommersialisere ECC5004 for alle indikasjoner i alle territorier unntatt Kina, hvor Eccogene har rett til å utvikle og co-kommersialisere med AstraZeneca.

Konkurrentene Novo Nordisk og Eli Lilly har sett aksjekursene deres stige på grunn av økende etterspørsel etter deres fedmemedisiner Ozempic og Wegovy.

Etterspørselen etter GLP-1-behandlinger for diabetes har allerede skapt et anslagsvis 20 milliarder dollar globalt marked, etter år med tosifret etterspørselsvekst ettersom leger og pasienter blir mer komfortable med den langsiktige sikkerheten til disse legemidlene og ettersom fordeler utover blodsukkerkontroll blir mer tydelig med nyere terapier, bemerket Morningstar-analytikere i en sektorrapport tidligere i år.

Astra Zeneca avslørte sin nye avtale i sin siste kvartalsrapport, og hevet sin helårsguiding for kjerneinntjening per aksje og totale inntekter unntatt Covid-19-medisiner, hjulpet av sterk etterspørsel etter kreftmedisinene. Dette til tross for et lavere resultat for tredje kvartal som bommet på prognosene. Nettoinntekter tilskrevet aksjonærer for kvartalet kom på 1,37 milliarder dollar, sammenlignet med 1,64 milliarder dollar og en FactSet-konsensus på 1,58 milliarder dollar, basert på prognoser fra fire analytikere.

Legemiddelsgiganten forventer nå at inntjening per aksje for kjernevirksomheten vil øke med en lav tosifret prosentandel sammenlignet med tidligere guiding om en høy ensifret til lav tosifret prosentvis økning.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
AstraZeneca PLC12 218,00 GBX-0,34Rating
AstraZeneca PLC1 677,50 SEK0,09
Eli Lilly and Co948,40 USD1,53Rating
Novo Nordisk A/S Class B985,40 DKK0,52Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  er redaktør for Morningstar Sverige. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer