3 våpenleverandører bak USAs militærstøtte

Disse forsvarsaksjene kan bli involvert i pågående internasjonale konflikter.  

Vikram Barhat 19.10.2023 | 13.10
Facebook Twitter LinkedIn

Rakettangrep i Gaza

I en tid preget av eskalerende geopolitiske spenninger, er den globale våpenindustrien vitne til en kraftig økning i etterspørselen. Pågående konflikter mellom Israel og Hamas, samt Russland og Ukraina, har fått nasjoner over hele verden til å styrke sine forsvarskapasiteter.

Pågående kriger og økende forsvarsbudsjetter har ført til økt handel av våpen, noe som gagner våpenprodusenter. Faktisk nådde globalt militært forbruk en rekord på 2,24 trillioner dollar i 2022, en økning på 3,7% fra året før, ifølge Stockholm International Peace Research Institute. Denne økningen, tilskrevet krigen i Ukraina og ytterligere forsterket av den pågående Gaza-konflikten, har økt etterspørselen etter våpen ettersom USA utstyrer Israels forsvarsstyrker med ytterligere militærutstyr. 

Som hovedleverandører av Israels militærvåpen, kan følgende amerikanske våpenleverandører dra nytte av den økende etterspørselen etter deres produkter og teknologi, gitt bekymringer for at den pågående konflikten kan spre seg til andre regioner i Midtøsten. 

Lockheed Martin (LMT), den største forsvarsentreprenøren i verden, driver flere virksomheter. Aeronautics-divisjonen, dens største, genererer over to tredjedeler av inntektene fra F-35 jagerfly. Firmaet produserer og selger også missiler, brannkontrollsystemer og romsystemer relatert til satelitter.

Selskapet, med sin brede vollgrav, forblir en av de største leverandørene av våpen og forsvarssystemer til Israel, inkludert F-35 fly, Multiple Launch Rocket System (MLRS) og annet militært utstyr. Selskapet hevder at det er "stolt over den betydelige rollen det har spilt i sikkerheten til staten Israel". 

"Lockheed burde dra nytte av nylige og forventede økninger i USAs forsvarsutgifter, drevet på kort sikt av ordre om å levere ammunisjon til Ukraina ettersom deres styrker bruker dem raskere enn de kan produseres", heter det i en Morningstar-aksjerapport. 

I det lange løp fokuserer Pentagon på å oppgradere militæret for å takle trusler fra store rivaler som Kina og Russland. De håndterer også terrortrusler på steder som Iran, Nord-Korea og Midtøsten.

"Som et veddemål på forsvarsindustrien er Lockheed vanskelig å slå", hevder Morningstars aksjeanalytiker, Nicolas Owens, som setter aksjens virkelige verdi til 480 USD. 

Våpenhandleren og dens investorer drar nytte av omfanget av kontrakter verdt titalls milliarder dollar som gir definerte inntekter og profittstrømmer over flere tiår, legger han til. 

Den britiske luftfarts- og forsvarsgiganten BAE Systems (BA.) er den største forsvarsentreprenøren i Europa og en av seks hovedentreprenører til det amerikanske forsvarsdepartementet. Selskapet har fem driftssegmenter, inkludert elektroniske krigføringssystemer, cyber-, sikkerhets- og etterretningssegmentet, kampkjøretøy og ammunisjonssegmenter, blant andre.

"Liveopptak av Israels innenlandsutviklede kortdistanse missilforsvarssystem kjent som 'jernkuppelen' viser kapasiteter som er nært assosiert med RTXs og BAE Systems' ammunisjonsporteføljer", sier en Morningstar-aksjerapport. 

Forsvarsmarkedet opplever en vekstperiode, drevet av økende globale sikkerhetsbekymringer, som er forsterket av konflikten i Ukraina. "Vi forventer at denne veksten vil fortsette uavbrutt i minst flere år, gitt at mange land, spesielt i Europa, har brukt for lite siten slutten av den kalde krigen", sier Owens, som setter aksjens virkelige verdi til 1170 GBX.

Med betydelige andeler i en rekke store internasjonale forsvarsprosjekter, er BAE Systems strategisk posisjonert for å dra nytte. Entreprenøren er godt tilpasset vekstprogrammene til USAs forsvarsdepartement (45% av inntektene) og kan tjene på økte amerikanske forsvarsutgifter når spenningene med Russland og Kina fortsetter å eskalere. 

Videre forventes "det europeiske forsvarsbudsjettet å øke med neste 35% de neste fem årene", noe som vil fortsette å drive BAEs virksomhet på tvers av segmenter. 

RTX (RTX) er en luftfarts- og forsvarsgigant skapt fra sammenslåingen av United Technologies og Raytheon. Deres virksomheter inkluderer Collins' luftfartskomponenter og underenheter, Pratt & Whitneys motorer og Raytheons missiler, sensorer og kommunikasjonstilbud.

Raytheon leverer en rekke forsvarsmaskiner, inkludert Iron Dome-missiler brukt av Israel, som er en nøkkelkomponent i Iron Dome-missilforsvarssystemet, brukt av den israelske hæren for å avskjære og ødelegge innkommende droner, kryssmissiler og raketter.

RTX er en kombinasjon av "giganter i kommersiell luftfarts- og forsvarsindustrien, og er unik i sin relativt jevne fordeling mellom kommersiell og forsvarsinntekter", heter det i en Morningstar-aksjerapport, og legger til at de fleste andre selskaper i bransjen er sterkt vektet i den ene eller den andre retningen.

RTXs Raytheon-segment er godt posisjonert for å dra nytte av geopolitiske spenninger og direkte krigføring, noe som har tvunget mange land, inkludert USA, til å øke sine forsvarsutgifter.

"Vi tildeler Raytheon-segmentet en bred vollgrav (Moat) basert på immaterielle eiendeler, som stammer fra produktkompleksitet og en kontraktsstruktur som i stor grad gir monopol til offentlige leverandører, samt byttekostnader, [hovedsakelig] på grunn av produktets oppdragskritikalitet, lange produktsykluser, og mangel på levedyktige alternative leverandører når et program er i produksjon", argumenterer Owens, som anslår aksjens virkelige verdi til 111 USD.

Mange av RTXs sensorer er dypt integrert i militære fly og skip, som har produktsykluser som varer i flere tiår. 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
BAE Systems PLC1 298,50 GBX0,89Rating
Lockheed Martin Corp461,35 USD1,15Rating
Raytheon Technologies Corp101,82 USD1,10Rating

Om forfatteren

Vikram Barhat  er en Toronto-basert finansskribent som spesialiserer seg på investeringer, aksjemarkeder, personlig økonomi og andre områder av finansnæringen.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer