ESG-kongen Ørsted raser på børsen

Den danske energigiganten stuper 20% på Københavnsbørsen etter at selskapet varslet om nedskrivninger på 16 milliarder danske kroner i sin amerikanske portefølje.

Johanna Englundh 31.08.2023 | 15.10
Facebook Twitter LinkedIn

OrstedAksjene i Ørsted, Danmarks ledende selskap innen fornybar energi, har stupt kraftig etter at selskapet nylig rapporterte at de vurderer nedskrivninger på opptil 16 milliarder danske kroner i sin amerikanske portefølje. Dette skyldes utfordringer knyttet til forsyningskjeden, skattemessige forhold og rentenivåer. 

Ifølge selskapet er det en økende risiko for at noen av leverandørene ikke ville være i stand til å oppfylle sine forpliktelser og den avtalte tidsplanen for Ocean Wind 1, Sunrise Wind og Revolution Wind-prosjektene i USA. Konsekvensen blir økte kostnader og forsinkede inntekter. 

"Nedskrivingene kan komme opp i 5 milliarder danske kroner, forutsatt at det ikke oppstår ytterlige negative hendelser i prosjektenes forsyningskjede", uttalte selskapet i en pressemelding tirsdag kveld.

Onsdag formiddag hadde selskapets aksjekurs allerede sunket med rundt 20% på Københavnsbørsen, som respons på denne oppdateringen.

I tillegg kunngjorde Ørsted at forhandlinger med amerikanske føderale myndigheter angående søknader om investeringsskattefradrag for Ocean Wind 1 og Sunrise Wind ikke har gått som tidligere forventet. Dette kan lede til ytterligere nedskrivninger på opptil 6 milliarder danske kroner dersom selskapet ikke kvalifiserer for ytterligere kreditter utover 30%. 

Stigende renter i USA har også hatt negativ effekt på Ørsteds amerikanske offshore-prosjekter samt visse landbaserte aktiviteter. Dersom rentene holder seg på dagens nivå ved utgangen av tredje kvartal, vil det medføre nedskrivninger på omtrent 6 milliarder danske kroner. Nedskrivningene for de berørte amerikanske prosjektene vil bli bokført i rapporten for tredje kvartal 2023. 

"Det amerikanske offshore vindmarkedet forblir attraktivt på lang sikt. Vi vil fortsette å samarbeide med våre interessenter for å utforske hvilke alternativer som kan forbedre våre kortsiktige prosjekter", sa David Hardy, administrerende direktør for Ørsted Americas.

Til tross for disse nedskrivningene, forventer Ørsted ingen endring i sin EBITDA-prognose, som forblir på mellom 20 milliarder danske kroner. Det samme gjelder for selskapets forventede brutto investeringsnivå, som ligger på mellom 27,6 til 30,2 milliarder danske kroner.

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Orsted A/S409,40 DKK-2,41Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  er redaktør for Morningstar Sverige. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer