AI-kappløpet – Hvem leder?

Vi er i ferd med å entre en tidsalder dominert av kunstig intelligens, og ett selskap ligger foran

Sunniva Kolostyak 06.06.2023 | 11.15
Facebook Twitter LinkedIn

Spinning globe with lights

Enten du elsker det eller hater det, er det ingen tvil om at kunstig intelligens er en av de store investeringstrendene for øyeblikket.

Forventningene til hvordan verden vil forandre seg når intelligente maskiner blir mer integrert i vår hverdag ser ut til å være på et all-time høyt nivå akkurat nå, og et kappløp for å lage den beste AI-drevne chatboten har sparket i gang for alvor, med fremveksten av ChatGPT (OpenAI), Bard (Google) og selvfølgelig Mo (Morningstar sin versjon).

Dette er noe som dukker opp i vår dekning også; nylig har vi studert den lange historien om AI, og medforvalter av Sanlam Global Artificial Intelligence Chris Ford fortalte oss at den litt «tricky» teknologien vil komme til å definere det neste tiåret.

Men hvis du vil investere i teknologien, hva er alternativene dine? Våre analytikere har tatt pulsen på chatbot-sektoren og valgt en aksje de tror har en fordel i konkurransen.

Microsoft - en tidlig leder

Morningstars valg for sektoren er Microsoft (MSFT). Selskapet gjorde sin tredje runde med investeringer i OpenAI i januar i år - kjent for sitt kunstige intelligensverktøy ChatGPT som har fanget både investorers og publikums oppmerksomhet. Avtalen antas å være verdt 10 milliarder dollar for 49% av selskapet.

Våre analytikere tror denne avtalen setter Microsoft opp til å ha en av de største fordelene i dette kappløpet. Selskapet har tidlig tilgang til OpenAI-teknologi og integrerer allerede AI i hele sin verktøyportefølje, inkludert Azure, Microsoft 365, GitHub og Big. I mellomtiden drar OpenAI fordel av de investerte midlene og av å bruke Azure som den eksklusive skyplattformen.

Morningstar-analytikerne Dan Romanoff og Jack Keegan forklarer at noen av de fremtidige fordelene ved dette partnerskapet ennå ikke er bakt inn i våre primære estimater for Microsoft, som vi for øyeblikket ser på som moderat undervurdert. Dette er basert på en tilsynelatende forventning om at etterspørselen på kort sikt vil forbli under press de neste årene.

«Gitt det enorme potensialet for produktivitetsforbedringer, kan vi forestille oss et oppside-scenario som er 5%-10% over vår rettferdige verdivurdering, takket være høyere AI-drevet inntektsvekst. Men vi advarer investorer mot AI-hypen rundt Microsoft, ettersom selskapets enorme størrelse gjør det vanskelig for ethvert nytt produkt å dramatisk påvirke verdsettelsen, fra vårt syn», sier de.

Romanoff og Keegan anser OpenAI for å være en god strategisk investering for Microsoft, og ser ikke på det som en belastning på driftsmarginene. I stedet ser de for seg at inntektsestimatene vil trende oppover over tid fra inkluderingen av avanserte, generative AI-funksjoner innenfor Microsoft-applikasjoner.

«Økonomisk sett er vårt første anslag at OpenAI kan øke Microsofts inntektsvekst med 50-100 basispunkter årlig de neste fem til 10 årene; dette burde ikke legge vesentlig press på marginene og kan tilføre over $20 til vårt virkelig verdiestimat. Men vi har ikke spesifikt innlemmet disse faktorene i våre estimater basert på det høye usikkerhetsnivået knyttet til AI-adopsjon og nøyaktig hvilken form uannonserte AI-løsninger kan ta i de neste årene».

Konkurransen ligger tett på

Microsoft har nå en tidlig ledelse i AI, men Morningstar forventer at andre programvareleverandører vil kopiere Microsofts trekk - inngå partnerskap, bygge egne AI-modeller, og/eller bruke APIer for å inkorporere AI i egne produkter. Microsoft bør fortsatt ligge foran de andre de neste årene, men det vil definitivt ikke være den eneste programvaren som er supplert av AI.

Imidlertid er AI en dyr satsing, og våre analytikere tror dette vil begrense konkurransen. Det krever de rette menneskene, maskinvare og investeringer i infrastruktur - mesteparten av dette er lettest å finne hos "hyperscalers" som Microsoft og Alphabet.

AI-inntektene vil vokse

Hva skjer videre for OpenAI? Våre analytikere anslår at OpenAI genererte mindre enn $50 millioner i inntekt i 2022, vil treffe $200 millioner i inntekt i 2023 og $1 milliard i 2024.

«Dette representerer betydelig vekst og hjelper til med å forklare hvorfor Microsoft ville investere $10 milliarder for 49% av selskapet. Gitt AI's langvarige løfte og enorme potensial, er dette nivået av vekst ikke ubegrunnet i vårt syn.»

Imidlertid vil det til slutt bli nådd et tak, og de tror ikke AI kommer til å generere noe i nærheten av $1 billion årlig i inntekter for programvareleverandører. Videre mangler det for tiden åpenhet rundt inntektene som kommer fra applikasjoner på markedet. Og, ikke glem at AI-elementer ikke er nye; de har vært rundt i flere år allerede og er til stede innenfor mange programvareselskaper.

«Innen vår dekning peker vi på kraftige AI-assistenter og funksjoner i form av Einstein innen Salesforce, og Sensei innen Adobe. Vi undersøkte 10 dataleverandører for å estimere markedets størrelse for AI, og sjekket disse estimatene mot total årlig programvarespenning på omtrent $800 milliarder for å komme frem til vår egen markedsvurdering».

For OpenAI spår våre analytikere to sannsynlige utfall for markedsexit: en børsnotering eller direkte oppkjøp av Microsoft.

«Vi tror det er sannsynlig at Microsoft til slutt kjøper de resterende 51% av OpenAI. Det virker sannsynlig at Microsoft allerede prøvde å kjøpe OpenAI direkte, men grunnleggerne kan ha vært skeptiske til fullt korporativt eierskap».

Motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Microsoft Corp428,86 USD-0,04Rating

Om forfatteren

Sunniva Kolostyak  er data journalist for Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer