Nysgjerrig på bærekraftig investering? Start med disse to spørsmålene

Bærekraftig investering kan føles vrient. Her er hvordan det kan passe inn i verktøykassen din. 

Samantha Lamas 08.05.2023 | 11.36
Facebook Twitter LinkedIn

ESG-illustrasjon

Bærekraftig investering begynte som en tiltalende ny front, men har blitt et omstridt tema. Uansett fortsetter det å gi mange muligheter for investorer, hvorav mange kan gå tapt i virvaret av negativ medieoppmerksomhet og omstridte politiske kamper.

For å gjøre vondt verre, må investorer som er nysgjerrige på bærekraftig investering også håndtere kompleksiteten bak det. Bærekraftig investering kommer med sin egen terminologi, definisjoner, rammeverk og datasett, og på tvers av leverandører og kilder kan det noen ganger være motstridende synspunkter og åpenbare motsetninger .

For eksempel, forbinder mange mennesker bærekraftig investering med kun faktorer som har som mål å forbedre verden og som lener seg på venstreorientert politikk, men bærekraftig investering kan også bety å håndtere miljømessige, sosiale og styringsrelaterte (ESG) risikoer i investeringer og strategier – som ikke har noe med politisk orientering å gjøre. Illustrasjnnen under viser Morningstars rammeverk for hvordan man kan tenke på bærekraftig investering:

Et diagram over Morningstars rammeverk for å tenke på bærekraftig investering.

Bærekraftig investering kan være komplisert
Hos Morningstar har vi undersøkt investorinteressen for bærekraftig investering og funnet en nyansert historie. Investorenes interesse for bærekraftig investering er ikke altomfattende, men varierer avhengig av aspektet som er i fokus. For eksempel viser illustrasjon 2 resultater fra en studie der vi brukte en "revealed-preferences approach" for å kvantifisere folks interesse for «Forbedre verden»-aspektet innen bærekraftig investering.

Totalt sett fant vi ut at folk flest var i det minste moderat interessert i bærekraftig investering; men det var et bredt spekter av preferanser. Noen var villige til å gi fra seg noe avkastning (selv om det ikke finnes noen slik avveining ifølge nyere studier) for bærekraftens skyld, mens andre ikke var villige til å gjøre noen kompromisser. I annen forskning fant vi ytterligere bevis på folks kompliserte preferanser for bærekraftig investering. For eksempel fant vi at hvordan bærekraftig investering beskrives kan ha en negativ innvirkning på investeringsbeslutninger, og til og med få noen mennesker til å investere mindre i en hypotetisk pensjonskonto når informasjon om bærekraftig investering ble gjort fremtredende.

Illustrasjon 2: Distribusjon av ESG-preferanser

Stolpediagram som viser utvalget av ESG-relaterte preferanser.

Se på bærekraftig investering som et verktøy i verktøykassen din

Samlet sett indikerer ikke disse funnene nødvendigvis at bærekraftig investering er på vei ut; i stedet betyr det at noen aspekter av bransjen kanskje nærmer seg bærekraftig investering på en uproduktiv måte. I stedet for å fokusere på bærekraftig investering alene, bør vi kanskje vurdere hvordan det kan brukes til å hjelpe investorer med å komme nærmere sine mål. For å svare på dette spørsmålet, kan du vurdere følgende prosess:

1. Tenk først på målene dine og hva som driver deg som investor. Prøv å bruke en øvelse som denne til å guide deg gjennom en mer systematisk prosess for å oppdage og forstå målene dine. Ikke vær redd for å vurdere livsverdiene dine under dette trinnet, selv om disse kanskje ikke umiddelbart virker knyttet til økonomien din. Skriv ned målene og verdiene dine, og hold dem i sikte.

2. Ta nå et lite skritt inn i bærekraftig investering ved å vurdere følgende spørsmål:

  1. Er det noen selskaper (eller saker) som appellerer til deg? Hvorfor? Hvilken verdi eller mål er dette knyttet til for deg?
  2. Er det noen selskaper (eller saker) som absolutt ikke appellerer til deg? Hvorfor? Hvilken verdi eller mål er dette knyttet til for deg?

Trinn 2 kan gi deg litt innsikt i din faktiske interesse for bærekraftig investering. La oss for eksempel si at du innser at Patagonia appellerer til deg på grunn av det flotte arbeidet de gjør for miljøet. Faktisk handler du utelukkende kun utendørsutstyr hos Patagonia på grunn av dette. I så fall kan «målretting av bærekraftstemaer»-aspektet ved bærekraftig investering passe godt for deg. Eller kanskje du innser at du er uvillig til å handle hos Walmart WMT  fordi du tror at det økende antallet søksmål den står overfor gjør det til en mer risikabel langsiktig investering. I så fall kan «begrens ESG-risiko»-aspektet ved bærekraftig investering være verdt å utforske. Det er utallige forskjellige grunner du kan ha for å integrere bærekraftig investering i investeringene dine.

Hold øye med premien

Bærekraftig investering kan føles som et minefelt i dag, men det holder løfter til investorer. På noen måter lar det folk opprettholde sine verdier som individer og nå sine langsiktige økonomiske mål samtidig. Dessuten kan bærekraftig investering gi investorer flere grunner til å investere og forbli investert, noe som er spesielt verdifullt under markedsvolatilitet. Ikke desto mindre kan bransjens budskap rundt bærekraftige investeringer, og de politiske kampene som har fulgt, ha forvirret noen av disse mulighetene for investorer. For å hjelpe til med å se mulighetene i bærekraftig investering, start med å fokusere på målene dine (og kanskje til og med livsverdiene dine), og identifiser deretter hvordan bærekraftig investering kan hjelpe deg med å oppnå disse målene.

 

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com

Motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Samantha Lamas  er atferdsresearcher hos Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer