AI om AI: ChatGPT svarer på våre investeringsspørsmål

Vi ønsket å se nærmere på hvordan vi kunne investere i kunstig intelligens og stilte derfor spørsmålet til OpenAIs program, som prøvde sitt beste for å svare innenfor sine egne parametere. 

James Gard 24.04.2023 | 13.32 Sunniva Kolostyak
Facebook Twitter LinkedIn

Telefon med ChatGPT og OpenAI-logo

Hver dag får vi se nye bevis på ChatGPTs krefter, det naturlige språkprogrammet utviklet av OpenAI. Foreløpig er spenningsnivået fortsatt høyt.

Naturligvis er vi begeistret for potensialet for kunstig intelligens (AI) for å transformere verden og berike investorer i prosessen. Men så langt er vi ikke sikre på at ChatGPT ennå har cyberkraften til å erstatte aktiv investeringsforvaltning, skreddersydd finansiell rådgivning eller, faktisk, journalister (interessekonflikter erkjenes).

Selv om den siste delen kan være ønsketenkning, holder vi et åpent sinn og er klare for å lære hvordan det kan forsterke det vi allerede gjør. For det formål testet vi søkemotoren som en del av vår tematiske investeringsuke.

Min kollega John Rekenthaler har allerede gjennomgått ChatGPT i en nylig spalte, og konklusjonen hans var at den er god til å forklare det grunnleggende om investeringer, men mangler finesse når det kommer til de dypere punktene.

«På en enkelt dag kunne en ChatGPT-bruker generere nok innhold til å fylle ut et grunnleggende investeringsnettsted […] dens generelle logikk er god, om enn noen ganger ufullstendig, men pass på detaljene,» skrev han.

Beskrivelser og forklarende artikler er et vanlig innslag på Morningstar-nettsteder og er nyttige for nye lesere eller de som ønsker å friske opp kunnskapen sin. Overskrifter starter vanligvis med «Hva er xxx?» og dekker et bredt spekter av emner. Automatisering av denne prosessen vil kunne spare oss litt tid, men man må fortsatt kontrollere alle detaljene. Her kommer ChatGPTs oppsummeringsferdigheter til syne. 

Min kollega Sunniva Kolostyak og jeg begynte å kaste noen baller på ChatGPT for å se hvordan de ble returnert. Vår åpningsspørsmål var: «Hva er en god grunnleggende investeringsstrategi?» og svaret var veldig Morningstar: diversifiser, hold kostnadene lave, invester på lang sikt, hold deg disiplinert og vurder risikotoleransen din. Det er ingenting å være uenig i her, så vi bestemte oss for å bli mer spesifikke og begi oss videre inn på kunstig intelligens-territorium. 

Q. Hvilke selskaper vil være fremtidige ledere innen AI?

A: Som AI-språkmodell har jeg ikke tilgang til fremtiden og kan ikke forutsi hvilke selskaper som vil være ledende innen AI. Imidlertid er det for tiden flere selskaper som leder AI-industrien, inkludert Google, Amazon, Microsoft, IBM, Facebook og Baidu. Disse selskapene har gjort betydelige investeringer i AI-forskning og -utvikling og har vært i forkant med å fremme feltet. Imidlertid er AI-industrien fortsatt relativt ung, og nye aktører kan dukke opp som ledere i fremtiden.

Her er det åpenbart at ordet "fremtid" er snublesteinen - det er synd for de som leter etter sikkerhet fra en algoritme, men betryggende fra et etisk ståsted. Fondsforvaltere, investorer og media er alle fremtidsforskere til en viss grad, men i beste fall er dette alle utdannede gjetninger. Likevel klarte vi å få programmet til å gå utenfor gjerdet og navngi noen selskaper. La oss prøve et mer sofistikert spørsmål.

Q. Hvilke områder innen AI er mest lovende?

A: AI er et bredt felt, og det er flere områder innenfor det som er lovende. Her er noen av de mest lovende områdene innen AI: [NLP, Computer Vision, Deep Learning, Reinforcement Learning og General Adversarial Networks].

Ordet "lovende" var tilstrekkelig vagt for denne risikovillige applikasjonen og en som den kunne håndtere. Jeg visste ikke om General Adversarial Networks, så det er en seier for teknologien som lærer meg noe nytt. Her ser du en annen styrke ved ChatGPT: liste opp ting kortfattet uten å velge en favoritt. Vi oppdaget også at applikasjonen liker oppfølgingsspørsmål; som å stille en unnvikende forelder et umiddelbar sekundært spørsmål for å hindre dem i å skifte emne.

Q. Hvilke er de største selskapene for utvikling av teknologiene nevnt ovenfor? Gi meg et eksempel?

A: [Her har vi en lang liste over selskaper knyttet til de "lovende" områdene ovenfor, inkludert Big Tech-navn du kjenner fra før – Google, Facebook, Nvidia – men vi får også et glimt av noen prosjektspesifikke navn: Deep Dream, StyleGAN, TensorFlow, PyTorch, MXNet og CNTK].

Vi unngikk spesifikt uttrykket "lede veien" her, men ChatGPT har gjentatt dette to ganger; og dette høres ut som en subjektiv oppfordring til et så forsiktig program. Selvfølgelig sier det ikke "kjøp disse selskapene" (og det gjør ikke vi heller!), men dette gir i det minste et spesifikt sett med selskaper en investor kan legge til en "overvåkningsliste" - hvis du bygger en AI-portefølje i stedet for å stole på den voksende listen over midler dedikert til dette temaet.

Så bestemmer vi oss for å live opp litt. Vi var mer direkte og stilte et spørsmål en investor kan skrive inn i en søkemotor i dag. Det kan også være en overskrift på Morningstar.co.uk – eller noe vi kan spørre en fondsforvalter.

Sp. Hvilke AI-muligheter bør jeg investere i?

A: Som en AI-språkmodell er jeg ikke autorisert til å gi økonomisk råd eller anbefalinger om spesifikke investeringsmuligheter.

Kanskje uunngåelig fant vi grensen vi virkelig lette etter. ChatGPT tilbyr meg nå noen generelle forslag, som viser en bevissthet om at jeg prøver å bygge opp en tråd – alle disse spørsmålene har fulgt i rekkefølge. Det gir oss denne fornuftige tilnærmingen:

Når du har identifisert områdene innen AI som interesserer deg, kan du undersøke selskapene som er ledende på disse områdene. Det kan være lurt å se etter selskaper med en sterk merittliste innen innovasjon og utvikling innen AI, samt en solid finansiell posisjon og en klar visjon for fremtiden.

Den markerer også noen potensielle risikoer som det er vanskelig å være uenig i: «Selv om AI har betydelig potensial for vekst, er det også et felt i rask endring med mange usikkerhetsmomenter, og investeringer i AI kan være mer volatile enn investeringer i mer etablerte bransjer.»

Jeg er klar til å kaste terningen igjen. Jeg må overvinne ChatGPTs konservatisme, så vi forteller det at jeg allerede er forpliktet. Men jeg har byttet ut ordet "kjøp" med "favorisere" som en måte å lokke frem et mer detaljert svar.

Q. Jeg ønsker å investere i AI. Bør jeg favorisere passive eller aktive midler?

A: (Her får vi noen veldig generelle kommentarer om styrken til aktive/passive fond)

Til syvende og sist avhenger avgjørelsen om du skal investere i passive eller aktive fond av dine individuelle investeringsmål og risikotoleranse. Det er viktig å gjøre undersøkelser og vurdere alle alternativene dine før du tar investeringsbeslutninger. Det kan også være nyttig å konsultere en finansiell rådgiver for å hjelpe deg med å finne den beste tilnærmingen for din unike situasjon.

Disse er alle "sikre" svar, men mindre spesifikke for AI-investeringer enn jeg ønsket. Jeg bestemmer meg for å avfyre et siste, men ganske uforskammet spørsmål. 

Q. Er AI ETFer en god investering?

A: I tillegg til de vanlige forbeholdene ved å gjøre dine egne undersøkelser og søke råd, får jeg en liste over potensielle risikoer, hvorav en er avgjørende for tematisk investering: «AI er et felt i rask endring, og selskaper som er ledere i dag er kanskje ikke ledere i morgenÅ investere i en AI ETF betyr å investere i en bransje i stadig utvikling»

Så etter noen nestenulykker har ChatGPT kommet til kjernen av problemet. I en oversikt over tematiske investeringsprodukter, forklarte Morningstar passive ekspert Kenneth Lamont det på denne måten: «Innen en investor har hørt om temaet og det er utviklet fond som følger det, kan den største delen av vekstpotensialet allerede være priset inn.»

Oppsummert har denne øvelsen vært nyttig, men hardere arbeid enn jeg først hadde trodd. ChatGPT kan bestå CFA-eksamenene, er vi forledet til å tro, men har bare marginalt utvidet min forståelse av hvordan man investerer i kunstig intelligens.

Selvfølgelig er investorer (og lesere) velkomne til å eksperimentere selv – men førsteinntrykket er at ChatGPT for øyeblikket bare er enda et "investorverktøy" som kan legges til mange der ute allerede.

 

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com

Motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer