Er Nvidia fortsatt et godt aksjekjøp?

Denne vekstaksjen har gått opp nesten 90% de siste månedene og vi ser nærmere på veien videre for selskapet

Abhinav Davuluri 13.04.2023 | 23.26
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia logo

Nvidia (NVDA) er ledende innen markedet for grafikkbehandlingsenheter som forbedrer dataplattformens grafikk. Brikkene brukes i en rekke sluttmarkeder, inkludert PC-spill og datasentre, og selskapet er også ledende innen kunstig intelligens (AI).

Tradisjonell GPU-bruk inkluderer profesjonelle visualiseringsapplikasjoner som krever realistisk gjengivelse, inkludert datastøttet design, videoredigering og spesialeffekter. Nylig har Nvidia opplevd suksess med å fokusere sine GPU-er i nye markeder som kunstig intelligens (dyp læring) og selvkjørende kjøretøy. Hyperscale-skyleverandører har utnyttet GPU-er for å trene nevrale nettverk til bruk som bilde- og talegjenkjenning, store språkmodeller som ChatGPT og andre former for generativ AI.

Nvidia: Oversiktsbilde

Anslag for virkelig verdi: USD 200

Stjerner: 2 stjerner

Economic Moat Rating

Økonomisk gruvevurdering: Bred

Moat Trend Rating: Positiv

Økonomisk Moat Rating

Vi mener Nvidia har en bred økonomisk vollgrav som stammer fra selskapets immaterielle eiendeler knyttet til utformingen av grafikkbehandlingsenheter. Selskapet er en leder i markedet for grafikkort, etter å ha tatt brorparten av markedet fra mangeårige rival AMD. Vi tror markedet har betydelige etableringsbarrierer i form av teknologiutvikling og høye kostnader. Selv giganten Intel var ikke i stand til å utvikle sine egne GPUer, til tross for sine enorme ressurser, og trengte til slutt å lisensiere IP fra Nvidia for å integrere GPUer i sine PC-brikkesett. For å holde seg i forkant av GPU-teknologi, har Nvidia et stort forsknings- og utviklingsbudsjett i forhold til AMD og mindre GPU-leverandører, noe som gjør det mulig for selskapet å levere innovative produkter.

Virkelig verdi-estimat for Nvidia-aksjen

Vårt estimat på 200 USD for virkelig verdi forutsetter et fremtidig justert pris/inntektsforhold på 46 ganger. Finansåret 2020 var utfordrende for Nvidia, da spillinntektene falt på grunn høyere kostnadsnivåer og forsyningsproblemer, men salget vokste med 53 % i regnskapsåret 2021 og 61 % i regnskapsåret 2022. Nvidia opplevde en lignende kryptorelatert nedgang i regnskapsåret 2023, og registrerte et flatt salg for året, med svakhet i spill-GPU oppveid av vekst i datamarkedet. Vi forventer en retur til vekst i regnskapsåret 2024, med pågående momentum i datasentersegmentet delvis oppveid av fortsatt svakhet i spillsektoren.

Risko og usikkerhet

Nvidia har dratt nytte av sterk vekst i markedet for pc-spill de siste årene. Utnyttelse av GPUer i blant annet dyplæringsapplikasjoner skjedde for det meste på grunn av mangel på bedre alternativer. Når alternativer dukker opp, kan Nvidias nylige eksplosive vekst være vanskelig å opprettholde. Den kanskje største risikoen er imidlertid den potensielle mangelen på erfarne brikkedesigntalenter i bransjen.

Hva sier Nvidias tilhengere?

  • Spredningen av AI og dyplæringsteknologi som er avhengige av Nvidias grafikkbrikker gir selskapet en enorm vekstmulighet;
  • Selskapet har en førstegangsfordel i markedet for autonom kjøring som kan føre til utbredt bruk av Drive PX selvkjørende plattform;
  • Den økende kompleksiteten til grafikkprosessorer gir en inngangsbarriere for de fleste potensielle rivaler, siden det ville være vanskelig å matche Nvidias store FoU-budsjett.

 

Og skeptikerne...?

  • AI-muligheten er fortsatt begynnende, og det er ikke en selvfølge at Nvidias GPUer vil dominere;
  • Nvidias bilinnsats møter mye konkurranse, ettersom mange brikkeprodusenter retter seg mot markedet;
  • En stor del av salget kommer fra den modne PC-industrien via PC-spilling.

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
NVIDIA Corp397,70 USD5,12Rating

Om forfatteren

Abhinav Davuluri  er senior aksjeanalytiker hos Morningstar.

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer