5 grafer for å forstå det globale markedsbildet

Federal Reserve, Bank of England og ECB - denne uken er det duket for viktige rentebeslutninger.   

Antje Schiffler 30.01.2023 | 15.03
Facebook Twitter LinkedIn

 

Federal reserveEuropeiske aksjemarked fikk en strålende start på det nye året. Stoxx 600 oppnådde sin høyeste totalavkastning de første ukene av året siden indeksen ble opprettet i 1987, ifølge en rapport fra Deutsche Bank. Det samme bildet tegnes også i Paris, Amsterdam og andre viktige europeiske finanssentrum. Du finner en forklaring på de sterke resultatene til europeiske børser i denne artikkelen fra Jocelyn Jovene.

 

Til tross for den ødeleggende krigen i Ukraina og den resulterende makroøkonomiske usikkerheten, er det flere faktorer som taler for en fortsettelse av den oppadgående trenden i aksjemarkedene.

«Kinas gjenåpning, lavere energipriser og modererende inflasjon forsterker vår langsiktige positive holdning til aksjemarkedene. Vi tror imidlertid markedets optimisme kommer for tidlig» sa BlackRock Investment Institute (BII) i en fersk rapport.

Rallyet har imidlertid stoppet opp den siste tiden og obligasjonsrentene har stabilisert seg ettersom frykten for lavkonjunkturen kom tilbake. «Vi tror at skaden fra de alvorlige økonomiske innstramningene sakte viser seg», sier analytikerne ved BII. Undersøkelser viser at det ofte tar mer enn ett år før effekten av renteøkninger og/eller likviditetsmangel påvirker realøkonomien fullt ut.

For 1. og 2. februar vil den amerikanske sentralbanken, ECB og Bank of England fatte nye avgjørelser når det gjelder rentebanen fremover. ECB-president Christine Lagarde og sjefen i den nederlandske sentralbanken Klaas Knot gjorde det klart i Davos at de ønsker å holde fast ved renteøkningene på 0,50 prosentpoeng hver på de kommende møtene i februar og mars.

«Vi forventer at rentene i euroområdet og USA vil flate ut på henholdsvis 3,5 % og 5 % innen våren 2023 og deretter holde seg uendret ut året», sier Jumana Saleheen, sjeføkonom og leder for investeringsstrategi Europa i Vanguard.

 

Skulle imidlertid Fed stramme tøylene, i motsetning til markedets forventninger, ville det støtte dollaren og legge en demper på euroens nylige oppgang mot den amerikanske valutaen.

Den amerikanske dollaren hadde hatt en svært sterk utvikling i 2022 på grunn av høyere amerikanske renter og svak risikovilje – ikke bare mot euro. Den handelsvektede dollarindeksen (DXY-indeksen) steg for eksempel med rundt 10 % det siste året.

Som Deutsche Bank Researchs George Saravelos påpeker, «EUR/USDs nedgang i år har vært drevet utelukkende av et bredt dollarrally og ikke av spesifikke eurofaktorer». Markedet har hamstret en enorm mengde dollar de siste månedene – sammenlignbart med periodene rundt Lehman, COVID eller Trumps handelskrig. Dette førte til en «veldig betydelig dollarovervurdering» i markedet.

Euroen falt til og med under pari med amerikanske dollar i slutten av september, men har siden stabilisert seg betydelig. Risikopremiene kan nå reduseres, og sammen med innstramningen fra ECB anslår Saravelos at valutakursen bør bevege seg over 1,10 dollar til sommeren og mot 1,15 dollar mot slutten av året.

Den største risikoen, mener Deutsche Bank, er enhver større global risikoaversjonshendelse som fører til en enda mer ekstrem reprising av dollarrisikopremien.

På samme måte argumenterer Amundi: «Vi forventer at den amerikanske dollaren vil svekke seg mer i år. Dollaren hadde en av sine sterkeste oppganger noensinne i 2022». «Oppsideoverraskelsene i amerikansk inflasjon og muligheten for en langsommere renteøkning fra Fed har fungerte som en alvorlig realitetssjekk nylig. Dollarkorreksjonen har vært enorm».

 

Også i eurosonen er det økende håp om at inflasjonsratene gradvis vil stige mindre kraftig - de siste inflasjonsdataene var allerede et forvarsel om hva som var i vente. Hovedårsaken til dette er de fallende energiprisene. På nederlandske TTF ble naturgass for umiddelbar levering sist omsatt til i overkant av 58 EUR/MWh, det laveste nivået siden før krigen i september 2021.

Oljeprisen har også kommet langt fra sommerens høyder. Nedstengningene i Kina, væreffekter og dempet industriell aktivitet bremset etterspørselen i OECD-landene, og EU innførte et pristak for russisk olje i slutten av 2022.

Ifølge estimater fra Det internasjonale energibyrået IEA vil dette imidlertid trolig bli reversert fordi Kina kommer tilbake. «Den globale oljeetterspørselen forventes å vokse med 1,9 millioner fat per dag (bpd) i 2023 til rekordhøye 101,7 millioner bpd, med nesten halvparten av økningen fra Kina etter opphevelsen av Covid-restriksjonene», er etterspørselsprognosen. Samtidig vil OPEC+ tilbudet trolig avta på grunn av mangelen på russiske volumer. Land utenfor OPEC kan være jokeren for å sikre nok olje til det globale markedet. Spesielt gjelder dette USA, men også Canada, Brasil og Guyana som oppnådde en årlig produksjonsrekord for andre år på rad. Likevel: Kina (etterspørsel) og Russland (tilbud) er to «wild cards» på oljemarkedet i 2023, ifølge IEA.

 

Beijing satte tonen for 2023 med en 180-graders dreining i pandemipolitikken like før jul. Den brå slutten på lockdown-tiltakene bidro til til høyere sykefravær blant kinesiske arbeidere. Detaljhandel og restaurantbesøk gikk ned, og det var mangel på arbeidere i industriproduksjonen.

«Til tross for svakheten, kan desember representere bunnen av den kinesiske vekstbanen på kort sikt», understreker Chaoping Zhu, global markedsstrateg hos JP Morgan Asset Management. Noen indikatorer peker allerede på en rask bedring i økonomisk aktivitet, da antallet infeksjoner sannsynligvis har passert toppen.

Med slutten av nedstengninger og gitt politisk vilje , bør den økonomiske oppgangen i 2023 også kunne bli solid. «Tjenestesektoren er mest sannsynlig den første mottakeren når oppdemmet etterspørsel frigjøres. Salget av forbruksvarer kan også ta seg opp etter økende økonomisk tillit og politisk støtte,» sa Zhu. I tillegg vil mange husholdninger ha oppsparte midler etter tre år med nedstigninger. Optimismen er merkbar i aksjemarkedene. Morningstar China-indeksen er opp rundt 13 % sammenlignet med begynnelsen av desember, og til og med hele 40 % sammenlignet med midlertidig lavpunkt i slutten av oktober.

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Antje Schiffler  er redaktør for Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer