Inflasjonen i eurosonen steg til et nytt rekordnivå i oktober

Inflasjonsraten i euroområdet har økt til 10,7% i oktober sammenlignet med året før. Dette er et nytt rekordnivå siden 1991.

Johanna Englundh 03.11.2022 | 13.01
Facebook Twitter LinkedIn

eu

Ifølge Trading Economic sin konsensusprognose, var det ventet en foreløpig inflasjon på 10,2 prosent. I september lå inflasjonen på 9,9%. Prisveksten på energi- og matvarepriser har vært den største pådriveren for oppgangen, og kategoriene økte med henholdsvis 41,9 og 13,1% i oktober.

Foreløpige tall viser at inflasjonen fortsetter å øke til stadig nye høyder, noe som bekymrer Den europeiske sentralbanken (ECB).

EU inflation

Rentekutt i det fjerne

Sentralbanker over hele verden har slitt med høy inflasjon og hevet styringsrentene kraftig deretter. Før helgen kom ECB med et nytt renteløft, noe som ikke var særlig uventet. Federal Reserve hevet også renten med 0,75 prosentpoeng på onsdag, og det forventes ytterligere rentehevinger fra andre sentralbanker. Det er først når vi ser klare tegn til nedgang i inflasjonen at vi kan se for oss rentekutt.

Torsdag formiddag gjennomførte Norges Bank nok en renteheving på 0,25%, som fører til at styringsrenten nå ligger på 2,5%. Sentralbanken varsler også at renten mest sannsynlig vil heves ytterligere i desember. 

«Enda en økning i inflasjonen i oktober understreker at fjerde kvartal vil bli tøft. Legg til raskt strammende økonomiske forhold, og en resesjon er fortsatt sannsynlig denne vinteren», skriver Bloomberg.

«Samlet sett er bildet fortsatt dystert», uttalte Bert Colijn, seniorøkonom ved ING, i en melding til sine kunder ifølge CNN. «Gjenåpningen av økonomier satte fart på tjenestesektoren, men den effekten avtar nå. Med stigende renter og usikre økonomiske utsikter svekkes også investeringsforventningene. Vi forventer derfor fortsatt at økonomien vil krympe i de kommende kvartalene».

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Johanna Englundh  er redaktør for Morningstar Sverige. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer