Twitter-kjøp i søpla, juridisk kamp i vente, og aksjen faller

En langvarig juridisk kamp venter nå for Elon Musk, etter at han trakk seg fra avtalen om å kjøpe den sosiale medieplattformen Twitter til en premie

Ollie Smith 14.07.2022 | 13.25
Facebook Twitter LinkedIn

Mandag 11.juli senket Morningstar sitt rettferdig verdi-estimat (Fair Value Estimate) for det amerikanske sosiale medieselskapet Twitter (TWTR) etter at Elon Musk trakk seg fra en avtale om å kjøpe virksomheten forrige uke.

I dokumentasjoner som ble sendt inn fredag uttalte Musks team at Tesla- og SpaceX-sjefen ville trekke seg fra avtalen om å kjøpe plattformen for 54,20 dollar per aksje, som er en betydelig premie. Begrunnelsen var at Twitter ikke hadde gitt overbevisende bevis angående deres påstand om at spamkontoer utgjør mindre enn 5% av brukerbasen. Nå saksøker Twitter Musk.

Aksjene i plattformen falt umiddelbart og stengte på fredag til 36,81 dollar.

«Selv om de to partene sannsynligvis står ovenfor en langvarig kamp der den endelige avgjørelsen forblir svært usikker, tror vi at Twitter kan ha det sterkeste argumentet», sier Morningstar senior equity analyst Ali Mogharabi.

«Vi tror også at det kan oppstå et scenario der Musk og Twitter kommer frem til en ny avtale om lavere priser. I tillegg, med en aksjehandel på samme nivåer som de Musk i utgangspunktet begynte å handle på, kan andre parter være interessert i å kjøpe Twitter

Til tross for usikkerheten er Morningstar fortsatt overbevist om at Twitter sine inntekter kan fortsette å øke, selv om det da vil være i et lavere tempo enn det som var opprinnelig antatt før Musk kom med tilbudet om å kjøpe selskapet.

«Vi senker vårt rettferdig verdi-estimat for selskapet til 47 dollar, fra Musks opprinnelige bud på 54,20 dollar (som var litt under vårt tidligere estimat på 58 dollar før tilbudet), ettersom vi forventer at Twitter trolig vil møte distraksjoner som setter tilbake innsatsen deres for å øke inntektene og utvide marginene», sier Mogharabi.

«Vårt rettferdig verdi-estimat innebærer fortsatt attraktiv oppside, men tålmodighet kan være nødvendig.»

Hvem kommer til å vinne?

Det er flere grunner til at Twitter faktisk kan ha en sterk sak mot Musk, hvor sistnevntes påfunn gjentatte ganger har truffet kommentatorer som en slags forseggjort syk spøk.

Selskapet har gjentatte ganger uttalt i regulatoriske meldinger at kravet på 5% muligens ikke er helt nøyaktig, ettersom det er basert på en test. Det vil også være kommersielt fornuftig for Twitter å begrense mengden data som de deler.

«Vi mener også at Twitter hadde rett i å frykte at mange brukere ville reagere negativt på en storstilt overlevering, som bremser bruker- og/eller inntektsvekst», sier Mogharabi. Musk har på sin side ikke gitt bevis for at spam-brukere utgjør mer enn 5% av brukerne.

Morningstar mener likevel at det er en økt risiko for Twitter-aksjonærene på kort til mellomlang sikt. Aksjen kan også falle ytterligere dersom Musk bestemmer seg for å selge sine aksjer, som representerer litt under 10% av selskapet. Når det er sagt, er det uklart om kontroversen rundt avtalen vil øke engasjementet og brukerne på plattformen.

«I det lange løp tror vi Twitter vil forbli en av de fem beste sosiale medieplattformene for annonsører», sier Mogharabi.

«Når det gjelder marginer, forventer vi høyere generelle og administrative utgifter, hovedsakelig advokatutgifter, knyttet til denne saken. Vi har også antatt at markedsføringsutgiftene overstiger inntektsveksten ettersom selskapet vil fortsette å investere i å øke sin abonnementsvirksomhet og for å holde annonsørene på plattformen.»

«Vi har redusert vår antagelse om inntektsvekst for Twitter til en femårig sammensatt årlig vekstrate (CAGR) til 16% fra nesten 20%. I tillegg forventer vi en gjennomsnittlig driftsmargin på 8% (inkludert negativ 3% i år) frem til 2026, sammenlignet med våre tidligere antagelser på nesten 13%.»

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Ollie Smith  is editor of Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer