Meme-aksjer: Hvor er de nå?

GameStop, AMC og andre meme-aksjer startet 2021 med fantastiske avkastninger og store overskrifter. Men i det siste har det gått verre.

Jakir Hossain 29.12.2021 | 9.42
Facebook Twitter LinkedIn

logo

Meme-aksjer entret scenen med brask og bram tidlig i 2021, da hausingen i sosiale medier førte til massive avkastninger samt store kurssvingninger.

Når vi snart går inn i 2022 har mye av furoren rundt disse aksjene avtatt. Flesteparten av meme-aksjene har falt mye i verdi fra pristoppene som ble satt tidligere i år, og tradingaktiviteten har kollapset.

Ta GameStop (GME) for eksempel, som var blant de originale meme-aksjene. Denne videospill-kjeden som av mange var antatt å være på randen av konkurs, har isteden opplevd at aksjekursen har skutt i været med mer enn 1700% i januar, og ble handlet til kursintervaller mellom 19 USD og 483 USD i løpet av måneden. Fra våren har GameStops aksjekursen svingt mye, for det meste mellom 140 USD og 250 USD. Men når 2021 går mot slutten, har aksjen denne uken blitt handlet til rundt 137 USD.  Det er fortsatt opp 627% for året, men ned 72% fra årets høyeste aksjekurs.

Samtidig har handelsvolumet i GameStop tatt et realt svalestup, hvilket sannsynligvis reflekterer redusert interesse blant investorer. Daglig gjennomsnittlig handelsvolum i november var ned 78% fra desember i fjor, før meme-aksjetilstandene tok av.

Mange andre meme-aksjer har opplevd samme skjebne som GameStop.

Vi har undersøkt landskapet og fulgt 16 aksjer som følges av mange og som har tiltrukket seg oppmerksomheten til meme-tradere ved siden av GameStop og kinokjeden AMC Entertainment (AMC) i første halvdel av 2021. Gjennomsnittlig er aksjene i denne gruppen ned cirka 72% fra toppkursene i 2021. Handelsvolum har også falt drastisk – med i gjennomsnitt 64% fra de høyeste handelsvolumene.

Disse aksjene har så store kurssvingninger at én enkelt dag kan ha stor påvirkning på avkastningene, her er nylig kursutvikling for noen av aksjene.

Hva er en meme-aksje? Meme-aksjer er selskaper hvis aksjer opplever handelsaktivitet basert på hausing i sosiale medier som Reddit og Twitter (TWTR), hvilket leder til enorme økninger i handelsvolum og ofte aksjekurser som skyter i været.

Interessen for meme-aksjer var forankret i FOMO – fear of missing out – ofte fremdrevet av tradere som deler fantastiske avkastninger i sosiale medier og som hauser aksjecaset. Men, mangelen av selskapsfundamentale faktorer som støtter de massive kursoppgangene, samt en investorbase som primært består av kortsiktige tradere, gjør disse aksjene svært sårbare for prissvingninger. Det igjen gjør at de potensielle tapene kan bli store for de som investerer i disse aksjene.

«Meme-aksjer bør betraktes fra ståstedet til en kortsiktig trader som er villig til å spekulere i aksjens momentum opp eller ned, og som kan håndtere signifikante tap», sier Morningstars chief  U.S. market strategist David Sekera. «Aksjer i denne kategorien er ikke hva Morningstar betrakter som langsiktige investeringer.»

Noen av de store meme-aksjene, som GameStop og AMC Entertainment, handles til aksjekurser langt over kursene fra begynnelsen av 2021. Det betyr at investorer som kom inn tidlig kanskje er i pluss, men investorer som ble med senere er kanskje ikke like heldige.

AMC, en av de store meme-aksjene, har som GME opplevd en endring i løpet av året, selv om aksjen har klart å holde fast ved mer av kursoppgangen. Tidlig i juni var AMC-aksjen opp mer enn 2800% for året, men har falt tilbake til 996% oppgang hittil i år per dato da denne artikkelen ble produsert. Selv om dette fortsatt er en høy avkastning, har investorer som handlet AMC-aksjen på topp i 2021 lidd et tap på hele 68%.

Ved siden av kursnedgangene i disse meme-aksjene, har investorinteressen for å handle disse aksjene også falt. Månedlig handelsvolum for meme-aksjer som GameStop, Koss og Virgin Galactic er alle ned 40% eller mer i forhold til handelsvolumene i desember 2020. AMC og Upstart sine gjennomsnittlige volum i november 2021 var bare 20% over aktiviteten i desember 2020.

Men det er kurssvingninger som betyr noe for porteføljer. Virgin Galactic hadde en kurstopp på 150% i avkastning, kun for å kollapse til et tap på cirka 38% hittil i år. Online-gambling siden DraftKings (DKNG) svingte fra en kurstopp på 55% i avkastning til en nedgang på 38% hittil i år.

Under er en tabell av hvordan de 16 meme-aksjene har gjort det i år. 

 Artikkelen er oversatt fra engelsk og ble opprinnelig publisert på morningstar.com den 14.12.2021.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jakir Hossain  Data Journalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer