Bør du låne penger for å investere?

Morningstar`s Christine Benz forteller oss noen grunner til ikke å gjøre det.

Annalisa Esposito 12.01.2021 | 11:48
Facebook Twitter LinkedIn

£50 note

De globale aksjemarkedene har i en stor grad vært på en oppadgående marsj de siste årene (med noen unntak slik som mars-nedgangen i 2020), og det kan ha økt fristelsen til å låne penger for å sette dem inn i aksjemarkedet. Tanken bak denne strategien er at du tar sikte på å investere pengene dine slik at de vokser mer enn renten du betaler på lånet du har tatt opp. Og mens det matematisk høres ut som en god idé, er det ikke uten risiko. Her er noen ting du bør vurdere først:

Får jeg nok til å betale tilbake lånet?

Å tjene mer penger på å betale tilbake lånet er ikke så lett som det kan virke. Christine Benz, direktør for personlig økonomi i Morningstar, advarer om at investorer bør tenke nøye over at de realistisk kan tjene på forskjellige typer investeringer. ”I dette tilfellet er det et misforhold mellom en garantert forpliktelse (lånekostnad) og avkastningen, noe som er usikkert uansett hvor du investerer med mindre du er i kontanter”, sier hun. ”Og med ulike kontantplasseringer kommer du ikke i nærheten av å matche lånekostnadene dine.” Rentene er lavere enn de noen gang har vært –styringsrenten fra Norges Bank er nå på 0,0% - og det betyr at lån også er billig. I følge Finansportalen.no ligger Effektiv Rente på et boliglån på 2,5 mill og 20 års nedbetalingstid på ca 1,5-1,6%. Et forbrukslån på 100.000 kroner har imidlertid en Effektiv Rente på alt fra 14 til 16%. Men som om renten på lån er lavere enn tidligere, er det fortsatt en hindring for en investor å slå hvis de vil generere avkastning utover rentebetalingen. Dette betyr at det ikke er mulig å investere i tryggere aktivaklasser som obligasjoner – ikke bare har du potensialet til å tape penger, men du kan heller ikke tjene nok til å motregne lånet. ”Gjennomsnittlig avkastning faller med obligasjoner, så det kan være uøkonomisk å gjøre det. Det kommer virkelig an på hvilken rente du kan få, ”sier Benz. En annen faktor å vurdere med investering er kostnader: plattformgebyrer, løpende avgifter og aksjehandel spiser av avkastningen din. Vi har tidligere sett på hvordan du holder investeringskostnadene nede, men uansett koster det fortsatt penger å investere, og det må tas med i beregningene dine.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Annalisa Esposito  is a data journalist for Morningstar.co.uk

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies