Økt IT-optimisme gir større risiko

I både Stockholm og USA har IT-aksjene skilt seg ut og ser ut til å bli årets vinnere. Men en høy verdsettelse av selskapets fortjeneste gir større risiko for skuffelse. I fremtiden vil avkastningen være lav.

Jonas Lindmark 02.09.2020 | 14.56
Facebook Twitter LinkedIn

Norske teknologifond har hatt et gjennomsnitt på 33 prosent frem til 1. september. USA-fond ligger derimot på 11 og Europa -2 i snitt. Det har vært høye forventninger til teknologifondene, men hva er risikoen her?  

 Høye forventninger 

Vi har tidligere sett at aksjekursene, spesielt til de fem største amerikanske IT-gigantene (Apple, Google, Microsoft, Facebook og Amazon) har trukket oppover og dette har indikert høye forventninger om stigende inntjening i fremtiden.   

Ser vi til Sverige, har aksjekursene til flere små IT-selskaper steget på Stockholmsbørsen med mer enn 100 prosent i år. Noen har en markedsverdi på over 10 milliarder SEK og er dermed ofte store beholdninger i aksjefond: eksempelvis Sinch, Stillfront, Embracer og Evolution Gaming.  

de största IT-företagen är högt värderade

 

Større risiko  

Erfaringen fra da IT-boblen sprakk i 2000 er at de største og beste selskapene overlevde, men det kunne ta opp mot ti år før aksjekursene deres ble bedre og passerte de tidligere toppnivåene. Ericsson har fremdeles ikke kommet seg etter aksjemarkedskrasjet.  

Etter en åtteårs oppgang i både verdensøkonomien og IT-industrien, med kraftig økende salg og fortjeneste, overrasket pandemien Covid-19 og forårsaket et bratt aksjemarkedskrasj i mars også for IT-selskaper. Men siden den gang ser det ut til at fokuset har flyttet seg til tiden etter vellykket global vaksinasjon som gjør at mennesker over hele verden kan komme tilbake til sine tidligere liv. Men betyr det virkelig at IT-selskaper vil lykkes så mye bedre? Risikoer som tidligere skremte investorer er der fortsatt, for eksempel mer optimistiske forbrukere som skaper inflasjon eller den forverrede handelskrigen mellom USA og Kina. Og erfaringen fra for eksempel fjerde kvartal 2018 er at IT-aksjer da faller mer enn gjennomsnittet.  

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  har siden 2000 vært redaktør og analysesjef for Morningstar.se. Før det skrev han om fond i 9 år for Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer