Ratingen MQR er nå tilgjengelige i vårt fondssøk

Et godt fond bør ha lave kostnader og en forvaltning med egenskaper som taler for gode fremtidige resultater. Den nye fondsvurderingen Morningstar Quantitative Rating gir dette fokuset og er nå tilgjengelig for de fleste norske fond.

Nordic Info Team 18.08.2020 | 9.54
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar fund Screener MQR Rating Norway

Vi lanserer nå den fremtidsrettede fondsklassifiseringen MQR. De vises her på nettstedet under Fond , og du kan der søke direkte på dette. (avhengig av nettleserens bredde, kan det hende du også må klikke på "Neste" som ligger til høyre oppe i listen som kommer opp for at kolonnen skal vises).

Poenget med Morningstar Quantitative Rating (MQR) er at flere fond kan få fremtidsrettede fondsvurderinger gjort at datamaskiner med AI som finner mønstre i de tusenvis av analysene som Morningstars fondsanalytikere gjør. Over 180 underliggende datapunkter blir deretter analysert for hvert fond, og modellene antar så hvilken vurdering en menneskelig analyse vil gi.

To tredjedeler av solgte fond i Norge har fått dette. Unntakene er hovedsakelig visse kategorier (inkludert kortsiktige rentefond og generasjonsfond), men også fond der Morningstar mangler tilstrekkelige data.

Generelt har fond som har mottatt høyeste MQR “Gold” veldig lave gebyrer i forhold til gjennomsnittet i sin kategori, og de forvaltes av store fondsselskaper med store fond. I de fleste tilfeller har de store bankenes fond bare en karakter av "Neutral".

Det er interessant at nesten en sjettedel av fondene får den laveste vurderingen "Negativ". Det er gitt til fond med høye gebyrer som forvaltes av fondsselskaper som har data som indikerer ulike utfordringer, for eksempel fordi en høy andel av fondene nylig har fått ny ansvarlig forvalter. Både blant de store bankene og mindre fondsselskaper er det mange eksempler på fond med kunder som kan finne alternativer i samme kategori med bedre fremtidsutsikter.

Forutsi fremtiden

MQR begynte å bli publisert i USA i 2017 og i Europa i mars 2018, så det er litt historikk å kunne evaluere. Resultatet er at fond har fått rangeringen "Gull" har i gjennomsnitt gitt omtrent 1 prosent høyere avkastning per år enn gjennomsnittet i samme kategori. Og de med karakter "Negative" har fremtidige resultater som avviker omtrent like mye nedover. Selvfølgelig er det vanskelig å forutsi fremtiden, og MQR gir ingen garanti for å gjøre dette riktig, men erfaringen har vist at de nye fondets rangeringer i det minste gir litt hjelp til å forutsi fremtiden.

Du kan også se på denne linken for å se en kort video av Lee Davidson hvor han går igjennom Morningstar Qualitative Rating som nå er lansert.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nordic Info Team  - a collaboration to translate and publish Morningstar analysis in Denmark, Finland, Norway and Sweden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer