Velkommen til nye morningstar.no! Les mer om endringene og hvordan nye funksjoner hjelper deg til å oppnå investeringssuksess.

Planlegging til pensjonstilværelsen

Det bør være et mål i seg selv å forenkle så mye som mulig å spare til pensjonsalderen.. Hvordan kan vi alle gjøre fornuftige forberedelser til pensjonsalderen?

Thomas Furuseth 28.10.2019 | 15:18

Pensjon er utfordrende å diskutere. For det første er mange av valgene vi tar personlige og unike for hver enkelt av oss. Samtidig gjelder det noen felles spilleregler. Eksempelvis vil en stilling i det offentlige ofte kunne sikre en bedre pensjon, enn hva de store gruppene får i det private næringslivet. Samtidig kan lønnsnivået være noe bedre i privat. Med større fokus på innskuddspensjon, så kan det fremover også bli større konkurranse om å tilby attraktive pensjonsordninger. I tillegg vil vi kunne ta personlig valg som hvor mye vi ønsker å bruke i dag og hvor mye vi ønsker å sette til side til en regnværsdag. Med dagens boligpriser har nyutdannede en stor gjeldsbyrde som bør håndteres først, før man går i gang med omfattende sparing. Det er riktignok sant at dersom inflasjonen holdes på nåværende nivå, vil kostnadene til lån være negative etter skattefradrag og justert for inflasjon. Lånet vil inflateres bort over tid, hvis man da investerer i noe som kan gi god avkastning vil dette medføre en vektstang på egenkapitalavkastningen. Problemet er risikoen, med høy gjeld kan man bli tvunget til å selge på verst tenkelig tidspunkt.

Yngre personer er også utålmodige. De som har tatt utdannelse må ofte ha utsatt diverse goder og inntreden som fulltidsansatt vil naturlig nok utløse et behov for å finansiere diverse investeringer (og forbruk?). De har som regel lite kapital og mye humankapital, de har fremtiden til å tjene inn investeringene. Ettersom vi eldes, vil kapitalen og humankapitalen konvergere og etter hvert vil man forhåpentligvis akkumulere kapital mens humankapitalen går nedover.

Heldigvis er det slik at vi i Europa ofte har et godt utbygd sikkerhetsnett. Dersom vi feiler på å forberede oss på pensjonisttilværelsen vil det være et nett som fanger oss opp. Det vil imidlertid bli konsekvenser som man må ta hensyn til gjennom redusert forbruk i pensjonstilværelsen. Alternativt kan vi komme i en situasjon der vi må ta noen drastiske valg, for eksempel arbeide lenger.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  er analytiker og redaktør på Morningstar.no. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.